02 ianuarie 2009

un Bugatti uitat într-un garaj

Auto - moto - veloMonica

Bugatti de colecție

În data de 2 ianuarie 2009, presa relata despre o mașină Bugatti Type 57S Atalante Coupe, fabricată în 1937, care a fost găsită în garajul unui doctor englez care decedase în 2007. O lună mai târziu, în 7 februarie, mașina a fost vândută la o licitație din Paris pentru suma de 4,4 milioane de dolari. Deși, din păcate, proprietarul nu a apucat să se bucure de beneficii, mașina firmei Bugatti s-a dovedit una dintre cele mai rentabile investiții făcute vreodată. Ea fusese cumpărată, în aprilie 1955 de medicul chirurg Harold Carr pentru suma de 895 de lire.

Bugatti, o mașină originală

Mașina a fost construită de firma Bugatti în mai 1937, primul său proprietar fiind Francis Richard Henry Penn Curzon, al cincilea conte de Howe. Curzon a fost, de asemenea, primul președinte al Clubului Britanic de Curse Automobilistice și câștigător al întrecerii de 24 de ore de la Le Mans.

Francis Richard Henry Penn Curzon (sursă imagine)

Când a fost fabricat, automobilul 57S Atalante Coupe putea să atingă o viteză mai mare de 190 de km/oră. În acea perioadă, majoritatea mașinilor nu depășeau viteza de 80 km/oră, așa că Bugatti a reprezentat o adevărată senzație. Era remarcabilă și pentru caroseria sa joasă, radiatorul în formă de V și tapițeria superbă din piele.

Mercedes, un simbol al calității și tehnologiei germaneMercedes înseamnă calitate și frumusețe în lumea mașinilor, fiind automobile de categorie superioară, încă de la primele modele care au cucerit lumea

Ultimul său proprietar, doctorul chirurg Harold Carr, care o cumpărase în 1955, a ținut mașina de colecție în garaj de la începutul anilor '60 și nu o mai condusese vreme de aproape 50 de ani. Așa se explică faptul că, în ciuda vârstei, mașina afișa doar 42.000 de km parcurși. Automobilul negru, cu două locuri, făcea parte din seria de numai 1.757 de mașini Atalante Coupes produse de Bugatti.

Ettore Bugatti (sursă imagine)

Compania Bugatti a fost fondată în 1909 de italianul Ettore Bugatti (1881-1947), care trăia în localitatea Molsheim, situată azi pe teritoriul Franței. A devenit cunoscută pentru producția de automobile exclusiviste, scumpe, mașini sport spectaculoase și mașini de curse. De la fondarea sa și până în anii '40, compania a construit mai puțin de 8.000 de mașini. La moartea lui Ettore Bugatti, în 1947, compania a intrat în declin și a schimbat de câteva ori proprietarii. În 1998, Volkswagen a cumpărat drepturile de a construi autoturisme sub numele Bugatti. În 2009, firma a lansat Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport, o mașină sport decapotabilă, capabilă să atingă o viteză de peste 400 de km/oră și care valorează peste 2 milioane de dolari. Bugatti Veyron ajunge la 100 de km/oră în 2,5 secunde, însă și golește rezervorul în 12 minute la viteză maximă. Ca să nu mai vorbim de golirea contului din bancă: cutia de viteze de la Bugatti Veyron costă mai mult decât un Porsche 911 nou, iar plăcuțele de frână sunt mai scumpe decât un Volkswagen Golf!

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport

Mașina germană ieftină și accesibilă - VolkswagenProiectul Volkswagen a pornit la drum, pentru ca fiecare cetățean german să își permită o mașină; azi VW e o marcă fiabilă și accesibilă în întreaga lume.

Bugatti, mașina timpului

Firma Bugatti, este una cu o istorie proprie în lumea automobilismului. Ca mai toate firmele mari de mașini, Bugatti poartă numele fondatorului său, italian care a trăit în Franța. Ettore Bugatti s-a născut într-o cunoscută familie de artiști din Milano. Grație genelor artistice și italiene moștenite, Ettore a fost, în egală măsură, și artist și constructor de mașini, experimentând în permanență noi forme și variante de design pentru produsele sale. Deși compania a produs multe variante de autoturisme, toate aveau niște trăsături caracteristice: viteză mare și performanțe pe măsură. Bugatti 35 este considerată de mulți cea mai bună mașină de curse a tuturor timpurilor. Produs între anii 1924 și 1931, acest model a câștigat 1.800 de competiții automobilistice.

Bugatti 41 Royale

În 1927, producătorul a introdus pe piață unul dintre cele mai extravagante modele de automobil din istorie: Bugatti 41, pentru cunoscători, Royale. Această mașină de lux având 6,4 m lungime era propulsată de un motor cu 8 cilindri în linie. Bugatti Royale, în ciuda numelui și cu toate opțiunile sale de vârf, s-a dovedit prea scumpă și pentru cei de sânge albastru: doar 6 bucăți din cele 25 planificate au fost produse.

Ettore Bugatti nu s-a mulțumit să creeze mașini extraordinare. În 1933, compania sa a produs un tren care a stabilit și pe calea ferată un record de viteză fiind, la ora respectivă, cel mai rapid tren de pasageri din câte existau. După cucerirea solului, a venit și rândul aerului. În 1938, Bugatti s-a lansat în domeniul construcției de avioane. Modelul Bugatti 100 a fost creat pentru a concura în cursa aeriană organizată în Germania, la Meurthe. Din păcate, cel de-al doilea război mondial a întrerupt proiectul.

Trenul prezidențial Bugatti ZZy 24408 în anul 1933, plecând din Paris Saint-Lazare către Cherbourg. (sursă imagine)

Elicopterul inventat de Paul Cornu a revoluționat aeronauticaPaul Cornu a fost un inventator pasionat în special de zbor și de mecanică, reușind să construiască primul elicopter care s-a ridicat de la un sol cu un om

După cel de-al doilea război mondial, lumea nu mai visa la super mașini, ci la autoturisme mici și economice, așa că epoca de glorie Bugatti părea că apune. Compania a fost cumpărată de de grupul Hispano-Suiza și rebotezată „Messier Bugatti”, trecând ulterior în proprietatea lui Romano Artioli și, mai apoi la grupul Volkswagen AG. A fost o decizie inspirată, dovada fiind Bugatti Veyron 16.4, considerată de mulți cea mai bună mașină a tuturor timpurilor. Această super mașină poartă numele lui Pierre Veyron, un pilot faimos al echipei Bugatti. Și, ca dovadă că valorile sunt respectate în lumea automobilismului și următoarea mașină de top, Bugatti 18/3 Chiron, poartă tot numele unei legende Bugatti, Louis Chiron, cel mai premiat pilot al companiei.

Referințe:

history.com mydriftfun.com

Lecturi suplimentare

Bugatti

Bugatti

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept