Primii trei autori români contemporani din colecția n’autor vin la Timișoara
Artă și culturăLibrăria „La două bufnițe”
Două bufnițe pentru n lecturi
Joi,10 mai 2018, de la ora 18,30, la Librăria La Două Bufnițe, din Timișoara, se lansează colecția de literatură română contemporană n'autor, coordonată de Eli Bădică.
Colecția debutează cu volumele de povestiri Matriarhat, de Cristina Andrei, Anotimpuri care nu se repetă, de Ion Pleșa și romanul Territoria, de Oleg Garaz. Evenimentul va avea loc în prezența celor trei autori și a coordonatoarei de colecție.
n'autor este colecția de literatură română a Editurii Nemira, care vorbește, în n moduri, despre lumea în care trăim - realități de ieri și de astăzi, fragmente din societatea românească ori de pretutindeni, o umanitate în permanentă schimbare. Prin volumele care vor apărea în această colecție, romane și povestiri de cea mai bună calitate, ne întoarcem la plăcerea lecturii, fără artificii inutile, cu teme diverse, de la relații amoroase, la relații familiale, de la învățământ la religie, mediu, minorități, tehnologie, politică, istorie, violență ș.a.m.d. Totul ghidat de imaginație, scriitură, poveste.
„Cred cu tărie că literatura română contemporană are enorm de mult de oferit. Și îmi doresc de multă vreme ca aceasta să își ocupe locul binemeritat atât aici, acasă, cât și peste hotare. Așa că am pornit la drum cu n'autor, o colecție care își propune să strângă în jurul ei o comunitate puternică de autori și cititori, fie ei debutanți sau consacrați, aflați la prima carte de literatură română contemporană sau cititori cu ștate vechi. Indiferent de ce parte a baricadei n vă aflați, vă aștept cu bucurie să vă alăturați nouă. Nu veți fi dezamăgiți”. - Eli Bădică
Matriarhat, de Cristina Andrei
Opt povestiri și personaje feminine foarte diferite sunt surprinse în acest volum, fie în zona lor de intimitate - dragoste, căsnicie, familie -, fie în viața lor socială și profesională. Oricare este povestea lor - o fată din flori ajunsă orfană, o cântăreață al cărei destin este schimbat definitiv de o tentativă de viol la sfârșitul unei nunți, o jurnalistă influentă a cărei încredere în sine este știrbită de revolta bruscă a soțului - toate vorbesc, într-un fel sau altul despre societatea contemporană definită prin relația femei - bărbați și a raporturilor de putere sau de supunere (pre)stabilite între ei.
O poveste de dragoste, stranie și tulburătoare, un roman care dragostea și durerea alcătuiesc un univers aparteArta corpului spune o tulburătoare poveste de dragoste, având în centru perioada dificilă prin Lauren Hartke trece, după ce soțul său s-a sinucis
Anotimpuri care nu se repetă, de Ion Pleșa
Întâmplări de familie și secvențe din viață, despărțiri, vise, regrete și supraviețuiri se oglindesc în povestirile cuprinse în acest volum. Seara de dinaintea emigrării unei familii în Israel, povești de cazarmă, accidentul de la Cernobîl, un raport de gardă în decembrie 1989, o întâlnire ratată cu foștii colegi de facultate, un tată care fuge de lângă fiul său - acestea sunt doar câteva din scenele care i se vor derula prin față cititorului când va deschide volumul lui Ion Pleșa.
Territoria, de Oleg Garaz
Un bărbat pornește într-o călătorie în sine, în încercarea de a-și reconstrui propria identitate. Rememorează bucăți din copilărie, adolescență și tinerețe, se folosește de experiențele sale, caută să găsească un sens misterului care a fost viața tatălui, să se împace cu geamănul său interior, să se elibereze de perioada serviciului militar sovietic, care l-a ținut captiv doi ani. În Territoria se află cea mai splendidă și înfiorătoare confesiune contemporană a alienării. Crud, violent, Oleg Garaz ridică o cortină spre infernul care se poate dezlănțui în noi și în celălalt.
James Joyce l-a reconstruit pe Ulise în Odiseea contemporanăO carte-eveniment, Ulise, scrisă de James Joyce, ne înfățișează Odiseea lui Leopold Bloom, un personaj din mitologia zilelor noastre
Eli Bădică (n.1988) și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, Universitatea din București, specializarea Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de master la SNSPA, Facultatea de Științe Politice, Antropologie. Eli este jurnalist cultural. Din 2013, este redactor-șef adjunct al unuia dintre cele mai importante site-uri literare românești, Bookaholic.ro. Este redactor la Suplimentul de cultură și contribuie cu texte pe blogul DLITE al Goethe-Institut București. A scris sporadic pentru diverse publicații culturale - revista Arte și meserii, Dilema veche, Observator cultural, Cultura, Infinitezimal ș.a. Este vicepreședinte al Asociației Paspartu și manager al proiectului Carte peste carte. Din iunie 2017, s-a alăturat echipei de la Editura Nemira, preluând portofoliul de autori români.