Nostradamus, un om cu viziune pe termen lung

Artă și culturăPublimix

Profet în țara lui - și în toate celelalte

Născut în anul 1503, astrologul și medicul francez Michel de Nostradame a publicat colecții de profeții care i-au adus faima în timpul vieții și un fan club constant de admiratori și susținători. În secolele care au trecut de la moartea sa, oamenii au crezut în anticiparea corectă a evenimentelor din istorie, de la Revoluția franceză până la apariția lui Adolf Hitler și la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Potrivit lui Nostradamus, sfârșitul lumii va veni în anul 3797.

Prevederi educative

Data nașterii nu poate fi prezisă cu precizie, iar Nostradamus era prea mic pentru a-și aminti, așadar variantele oscilează între 14 și 21 decembrie 1503. Locul este cunoscut, și anume sudul Franței, în Saint-Remy-de-Provence. Micul Michel era unul dintre cei nouă copii ai lui Reyniere de St-Remy și ai soțului ei, Jaume de Nostradame, un negustor de cereale și notar, cu descendență parțial evreiască. Nostradame, bunicul, Guy Gassonet, se convertise la catolicism cu o jumătate de secol mai devreme și-a schimbat numele de familie în Nostradame, în parte pentru a evita persecuția din timpul Inchiziției.

Galilei a pus Pământul în mișcare, împotriva voinței bisericiiGalileo Galilei, matematician, astronom și filozof din Pisa, a susținut teoria lui Copernicus, care contrazicea principiile bisericii cu privire la sistemul solar

Se știu puține lucruri despre copilăria sa, dar se pare că era un elev foarte înzestrat, inteligența sa nativă ajutându-l să parcurgă rapid etapele pregătirii școlare. În copilărie, a fost instruit de bunicul său pe linie maternă, Jean de St. Remy, care a văzut potențialul nepotului. În acest timp, tinerii din familia Nostradame au fost învățați latină, greacă, ebraică și matematică. Se crede că bunicul său l-a introdus, de asemenea, în tainele antice ale tradițiilor iudaice și ale științelor celeste ale astrologiei, oferindu-i lui Nostradame primul contact cu ideea că destinul uman este coordonat din înaltele sfere ale cerurilor.

Casa din Saint-Remy-de-Provence, unde s-a născut viitorul prezicător Nostradamus. (sursă imagine)

La vârsta de 14 ani, Nostradame a intrat la Universitatea din Avignon pentru a studia medicina. El a fost forțat să plece după doar un an, totuși, din cauza unei epidemii de ciumă bubonică. Din propriile sale relatări, în această perioadă a călătorit pe întreg teritoriul țării, căutând remedii pe bază de plante și lucrând ca medic. În 1522 a intrat la Universitatea din Montpellier pentru a-și termina doctoratul în medicină. El a intrat în contradicție cu învățăturile preoților catolici, care respingeau noțiunile de astrologie.

Există unele indicii conform cărora oficialii universitari i-ar fi descoperit experiența anterioară în calitate de medic și au folosit acest motiv pentru a-l exmatricula din școală. Activitățile de „medicină ambulantă” nu erau private cu ochi buni de specialiștii vremii. Cu toate acestea, a reușit să își obțină licența de practicare a medicinei în anul 1525. În acest moment, el și-a latinizat numele, după obiceiul multor academicieni medievali - de la Nostradame la Nostradamus.

Metode alternative de combatere a ciumei

În următorii ani, Nostradamus a călătorit în toată Franța și Italia, tratând victimele ciumei. Nu exista nici un remediu cunoscut în acel timp; cei mai mulți medici se bazau pe poțiuni din mercur, pe sângerare și pe îmbrăcarea pacienților în robe îmbibate cu usturoi. Nostradamus a dezvoltat câteva metode foarte progresiste pentru a lupta cu temuta maladie. El a refuzat să ia sânge pacienților, practicând, în schimb, o igienă eficientă și încurajând îndepărtarea cadavrelor infestate de pe străzile orașului. A devenit cunoscut pentru crearea unei „pilule de trandafir”, o pastilă pe bază de plante din bușteni (bogată în vitamina C), care s-a dovedit benefică pentru cei care prezentau cazuri ușoare de ciumă. Rata de vindecare a fost impresionantă, deși efectele se datorează și curățeniei impuse de medic, administrării unor diete cu conținut scăzut de grăsimi și expunerea bolnavilor la aer curat.

Penicilina, un medicament dintr-un accidentAlexander Fleming a descoperit unul dintre cele mai valoroase medicamente din toate timpurile, penicilina, dintr-o greșeală benefică pentru întreaga lume

În timp, Nostradamus a ajuns să fie considerat un fel de celebritate locală, datorită tratamentelor sale, primind și sprijin financiar de la mulți cetățeni din Provence. În 1531, a fost invitat să lucreze cu unul din învățații de seamă ai timpului, Jules-Cesar Scaliger din Agen, în sud-vestul Franței. Acolo s-a căsătorit și a avut doi copii. În 1534, soția și copiii lui au murit - probabil din cauza ciumei - în timp ce călătorea într-o misiune medicală în Italia. Nereușind să-și salveze soția și copiii, s-a dedicat muncii în favoarea comunității și a patronului său, Scaliger.

Ocultismul

În 1538, o remarcă despre o statuie religioasă a dus la acuzații de erezie împotriva lui Nostradamus. Când i s-a ordonat să se prezinte în fața Inchiziției, a ales cu înțelepciune să plece din Provence, petrecând mai mulți ani prin Italia, Grecia și Turcia. În timpul călătoriilor sale, în care a luat contact cu moștenirea școlilor din Antichitate, se crede că Nostradamus a traversat experiența unor revelații spirituale. Una dintre legendele lui Nostradamus spune că, în timpul călătoriilor sale prin Italia, a întâlnit un grup de călugări franciscani, identificând unul ca viitorul papă. Călugărul, numit Felice Peretti, a fost hirotonisit ca Papa Sixtus V în 1585, îndeplinind predicția lui Nostradamus.

Când s-a simțit în siguranță, Nostradamus s-a întors în Franța, reluându-și practica medicală de a trata victimele ciumei. În 1547, s-a stabilit în orașul Salon-de-Provence și s-a căsătorit cu o văduvă bogată pe nume Anne Ponsarde. Împreună au avut șase copii - trei băieți și trei fete. Nostradamus a publicat două cărți despre știința medicală. Una a fost o traducere a lui Galen, medicul roman și a doua carte, „Traité des fardemens”, a fost o carte de nutriție, cu alimente benefice în tratamentul ciumei și ghid pentru prepararea produselor cosmetice.

Recoltarea de sânge, considerată panaceu universal în tratarea bolilor. (sursă imagine)

La scurt timp, Nostradamus a început să se îndepărteze de medicină și să se apropie mai mult de partea ocultă. Se spune că a petrecut ore întregi în meditând în fața unui castron plin cu apă și ierburi. Meditația ar aduce cu sine o stare de transă și viziuni. Se crede că viziunile au stat la baza predicțiilor sale pentru viitor. În 1550, Nostradamus a scris primul almanah de informații astrologice și predicții pentru anul care urma. Almanahurile erau foarte populare la vremea respectivă, deoarece acestea furnizau informații utile agricultorilor și comercianților și conțineau previziuni pentru viitor. Publicația a fost foarte bine primită și l-a ajutat să își facă numele cunoscut în întreaga țară, ceea ce l-a încurajat pe Nostradamus să își continue activitatea publicistică.

Profețiile

În 1554, viziunile lui Nostradamus au devenit o parte integrantă a operelor sale în almanahuri și el a decis să canalizeze toate energiile sale într-un volum masiv numit Secole. Nostradamus a planificat să scrie 10 volume, care să conțină 100 de previziuni, prognozând pentru următorii 2.000 de ani. În 1555, el a publicat Les Prophesies (Profețiile), o colecție de predicții majore, pe termen lung. Probabil că se simțea vulnerabil la persecuția religioasă, astfel că a conceput o metodă de a ascunde sensurile profețiilor prin folosirea catrenelor (strofe cu patru versuri) și un amestec de alte limbi, cum ar fi greaca, italiana, latina și provensala, dialectul din sudul Franței. În mod ciudat, Nostradamus s-a bucurat de o relație bună cu Biserica Romano-Catolică. Se crede că nu a fost adus niciodată în fața Inchiziției, pentru că el nu a trecut de la scriere la practica propiu-zisă a magiei.

O ediție din secolul a XVI-lea a Profețiilor lui Nostradamus. (sursă imagine)

Evident, predicțiile lui Nostradamus l-au adus în postura de personaj controversat. Unii credeau că este servitor al diavolului, alții au spus că este impostor sau nebun. Cu toate acestea, mulți dintre ei au crezut că profețiile erau inspirate de revelații spirituale. El a devenit faimos și solicitat de multe personalități din elita europeană. Caterina de Medici, soția regelui Henric al II-lea al Franței, a fost unul dintre cei mai mari admiratori ai lui Nostradamus. După ce a citit almanahurile din 1555, unde apăreau voalat anumite amenințări la adresa familiei sale, l-a chemat la Paris pentru a da explicații. Se pare că justificările lui Nostradamus au fost convingătoare, pentru că regina i-a dat sarcina de a întocmi horoscoape pentru copiii ei.

Blaise Pascal, un simbol al spiritului renascentistBlaise Pascal, matematician, fizician, inventator, filosof și teolog, o minte excepțională care a lăsat moștenire descoperiri de neprețuit în multe domenii de cercetare

Câțiva ani mai târziu, ea l-a făcut consilier și medic la curtea regelui francez. În 1556, în timp ce slujea în această calitate, Nostradamus a explicat și o altă profeție din secolele I, despre care se presupunea că se referă la regele Henric. Profeția a povestit despre un „leu tânăr” care va îl birui pe cel mai vechi pe câmpul de luptă. Leul tânăr va străpunge ochiul celui mai vechi care va suferi o moarte crudă. Nostradamus l-a avertizat pe rege că ar trebui să evite turnirurile. Trei ani mai târziu, când Henric împlinea 41 de ani, exact la un turnir, o lance i-a străpuns ochiul și l-a răpus, după o agonie lungă și chinuitoare de 10 zile.

Nostradamus a susținut că își bazează previziunile publicate pe astrologia judiciară - arta de a prognoza evenimentele viitoare prin calcularea poziției planetelor și a corpurilor stelare, în relație cu Pământul. Sursele sale includeau pasaje din istorici clasici precum Plutarh, dar și cronicari medievali de la care pare să se fi inspirat. De fapt, mulți oameni de știință cred că el a parafrazat profeții străvechi (mai ales din Biblie) și apoi prin citirile astrologice ale trecutului, a proiectat aceste evenimente în viitor. Există, de asemenea, dovezi că nu toți au fost cuceriți de predicțiile lui Nostradamus. El a fost criticat de astrologii profesioniști ai epocii pentru incompetență și pentru concepția că horoscoapele comparative (compararea viitoarelor configurații planetare cu cele care însoțesc evenimentele trecute cunoscute) ar putea prezice viitorul.

O moștenire profetică

În ciuda pregătirii medicale, Nostradamus a suferit de gută și artrită o mare parte din viață. În ultimii ani, boala s-a transformat în edem acumulând cantități anormale de lichid sub piele sau în cavitățile corpului. Fără tratament, a ajuns la insuficiență cardiacă. La sfârșitul lunii iunie a anului 1566, Nostradamus a cerut să-și vadă avocatul pentru a-și întocmi un testament extins, lăsând o mare parte din avere soției și copiilor săi. În seara zilei de 1 iulie, se presupune că i-a spus secretarului său Jean de Chavigny: „Nu voi mai fi în viață la răsăritul soarelui”. În dimineața următoare, el a fost găsit mort pe podea, lângă patul lui.

Mata Hari, dansatoarea care a tulburat apele EuropeiMata Hari, considerată de unii cea mai mare spioană, de alții doar o curtezană, a fost un personaj legendar, cu o viață aventuroasă și plină de mister

Cea mai mare parte a catrenelor compuse de el, vorbeau despre dezastre, cum ar fi ciuma, cutremurele, războaiele, inundațiile, asasinatele și bătăliile. Nostradamus a fost creditat cu prezicerea a numeroase evenimente din istoria lumii, inclusiv Revoluția franceză; ridicarea lui Napoleon și a lui Hitler; inventarea bombei atomice; atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center.

Popularitatea lui Nostradamus pare să se datoreze în parte faptului că neclaritatea scrierilor sale și lipsa lor de date specifice face ca acestea să poată fi asociate cu multe evenimente istorice majore și să fie considerate ca vizionare. Unii savanți cred că, de fapt, medical ocultist nu avea în vedere atât prezicerile, cât comentarea evenimentelor contemporane lui. Oricare ar fi fost metoda sau intențiile sale, predicțiile lui Nostradamus continuă să îl facă popular pentru cei care caută răspunsuri la întrebările mai dificile ale vieții.

Referințe:

history.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept