fidelă și ziua și noaptea
fidelă pe furtună fidelă
până și în tumultul momentelor aniversare
fidelă în fața hârtiei
fidelă oricând și oriunde
singurătatea arma mea nepenetrabilă”.
(Petre Stoica)
La scurtă vreme după ce a pășit pe pământul bănățean a dat viață unui vis: Fundația culturală româno-germană „Petre Stoica”. Un loc unde trăiau și se îmbinau în cultură și stil de viață cele două naționalități. A simțit necesitatea redescoperirii valorilor culturale și spirituale, române și germane din Banat, dar și promovarea lor.
„Fundația mea este o instituție originală, cum de altfel a fost remarcat în presa locală, națională și chiar internațională. Concret (iartă acest reziduu al limbajului de lemn) eu sunt președintele, secretarul, administratorul, grădinarul și femeie de serviciu cu jumătate de normă a Fundației. În ciuda vastelor funcții pe care le dețin cu multă plăcere, Fundația mea și-a făcut în județ un bun renume, prin activitatea ei cultural-spirituală. (Petre Stoica, interviu pentru ziarul Ziua, 2005)
The New York Times, o publicație de calitateThe New York Times este azi unul dintre cele mai cunoscute ziare de pe glob, având o bună reputație pentru promovarea jurnalismului de calitate
... deschizând o cafenea, desigur. Petre Stoica a bifat o altă obsesie care îl urmărea în gânduri de foarte mult timp. În 2003, cu multă atenție, redecorează o încăpere a Casei de Cultură din Jimbolia. Atent la fiecare detaliu, la fiecare tablou așezat în locul ales cu grijă și o nelipsită bibliotecă, unde se odihneau cărțile aduse tocmai de la București. Astfel ia naștere Cafeneaua literară „Apunake”, numele personajului îndrăgit de poet în perioada studenției.
Poetul a creat spațiul și ideea, literatura a venit de la sine. S-au adunat aici, au citit, dezbătut, au legat prietenii și au împărtășit din poveștile lor Nicolae Prelipceanu, Nora Iuga, Brândușa Armanca, Marcel Tolcea, Cornel Ungurean, Robert Șerban.
Nichita Stănescu, poetul care a schimbat cuvintele în necuvinteÎn 31 martie a venit pe lume Nichita Stănescu, poetul care a trăit în versuri, a respirat prin cuvinte și a deschis o nouă cale pentru poezia românâ.
Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia se mândrește nu doar cu unicitate la nivel național, ci și cu o complexitate în materie de exponate. Muzeul păstrează între pereți, pe rafturi, mii de exemplare de ziare și reviste, presă scrisă, ediții unice sau colecții care cuprind de la primul până la ultimul număr.
Vorbim de încă un vis al poetului Petre Stoica, unul pentru care a adunat într-o viață de om „un munte de valori”, cum afirma chiar el. A făcut mereu sacrificii financiare pentru a completa colecția cu câte o raritate pe care o găsea în diferite locuri. Cu încă o donație „consistentă” din partea Bibliotecii Astra din Sibiu, a reușit să inaugureze Muzeul Presei „Sever Bocu”, la 14 septembrie 2007, o zi memorabilă.
Biblia lui Gutenberg, începutul civilizației tipăriteBiblia lui Gutenberg a dat cărțile pe față, lansând în Europa prima ediție în două volume a unei opere tipărite, schimbând pentru totdeauna fața lumii
Scopul principal al instituției muzeale este de a aduna cât mai multe numere din presa de pe teritoriul României, indiferent de limba în care au fost publicate. Muzeul se mândrește cu prima publicație din țară, „Albina Românească” apărută în 1837, până la ziarele și revistele actuale. Redacțiile din țară și din străinătate au venit în ajutor și au completat fondul. Proiectul este viu și în continuă dezvoltare, pentru că și în prezent muzeul este abonat la diverse publicații, care vin să îi sporească zestrea.
În sălile de aici nu se găsesc doar articole de presă, ci și almanahuri și calendare din secolul XIX, fotografii de epocă, o bibliotecă de specialitate în domeniul mass-mediei. Iar pentru a crea o atmosferă demnă de un muzeu al presei, s-a adus și o tiparniță din anul 1904.
Muzeul Presei „Sever Bocu” este mai mult decât un muzeu, este locul perfect pentru studiu, lectură și relaxare îmbinată cu istoria (sur)prinsă în cuvinte.
Știați că: Anual se decernează Premiul de poezie Petre Stoica de către Fundația PAX 21, care recompensează oameni de cultură cu poezia-n sânge.
Referințe: https://www.facebook.com/muzeulpreseiseverbocu/
Jerry Lee Lewis, unul din pionierii rock’n’roll, a avut parte de o educație religioasă rigidă, fiind tot timpul într-o luptă între credință și muzică
Un personaj de poveste, Mos Crăciun aduce bucurie în suflet și zâmbet în privire, împlinind dorințe și făcând lumea mai bună
Familiile în care copiii care își ajută părinții în gospodărie sunt mai active, mai vesele, petrec mai mult timp împreună și învață unii de la alții într-un mod plăcut și amuzant
Prima fotografie aeriană a fost realizată de un francez excentric, cunoscut sub pseundonimul jurnalistic Nadar, în timp ce zbura într-un balor cu aer cald
Prin reforma agrară și secularizarea averilor mănăstirești Alexandru Ioan Cuza a dat semnalul modernizării în societatea românească
Există anumite culturi care sunt consumate peste tot în lume și intră în alcătuirea meniurilor din orice țară