O piesă de muzeu, unică în România

Larisa A.Artă și cultură

Jimbolia, orașul de dat la ziar

La nivel european, Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia își are un singur geamăn, în Aachen, Germania: Internationales Zeitungsmuseum. Jimbolia, orășelul de graniță, aflat la 42 de km de Timișoara, păstrează comoara de care multă lume încă nu a auzit. A fost fondat de poetul Petre Stoica, tocmai de aceea istorisirea va începe cu el.

Pe strada Lorena, la numărul 35, din Jimbolia, puteți vizita un așezământ unic în țară: Muzeul Presei

Singurătatea poetului de cursă lungă

Pași siguri, dar boemi, o înfățișare ruptă din alte vremuri, cu imensa pălărie din paie care-i acoperea părul alb și lăsa la vedere doi ochi plini de cuvinte: Petre Stoica. O prezență neobișnuită care străbătea drumurile orașului Jimbolia, în anul 1995. Purta mereu după el o geantă mare de piele, pe umăr.

S-a reîntors din București în vestul țării, dar nu la Peciu Nou, unde-și avea originile, ci la doar trei km distanță de Serbia. După viața tumultuoasă din capitală, perioadă care poate fi descrisă doar de artiștii care au trăit-o, poetul Petre Stoica a decis să se retragă într-o zonă unde liniștea dăinuie. Nu a fost retragerea spre o bătrânețe unde zilele-s toate la fel, monotone și serbede, ci a avut nevoie de un loc unde să își lase amprenta.

„Singurătatea mea
fidelă și ziua și noaptea
fidelă pe furtună fidelă
până și în tumultul momentelor aniversare
fidelă în fața hârtiei
fidelă oricând și oriunde
singurătatea arma mea nepenetrabilă.”
(Petre Stoica)

Petre Stoica a fost unul dintre părinții spirituali ai "generației ‘60", alături de Nichita Stănescu, Matei Călinescu, Mircea Ivănescu, Cezar Baltag, Modest Morariu, Vasile Gordu.

O cărămidă la fundația culturii

La scurtă vreme după ce a pășit pe pământul bănățean a dat viață unui vis: Fundația culturală româno-germană „Petre Stoica”. Un loc unde trăiau și se îmbinau în cultură și stil de viață cele două naționalități. A simțit  necesitatea  redescoperirii  valorilor culturale  și spirituale, române și germane din Banat, dar și promovarea lor.

„Fundația mea este o instituție originală, cum de altfel a fost remarcat în presa locală, națională și chiar internațională. Concret (iartă acest reziduu al limbajului de lemn) eu sunt președintele, secretarul,  administratorul, grădinarul și femeie  de  serviciu  cu  jumătate  de normă a Fundației. În ciuda vastelor funcții pe care le dețin cu multă plăcere, Fundația mea și-a făcut în județ un bun renume, prin activitatea ei cultural-spirituală. (Petre Stoica, interviu pentru ziarul Ziua, 2005)

The New York Times, o publicație de calitate The New York Times este azi unul dintre cele mai cunoscute ziare de pe glob, având o bună reputație pentru promovarea jurnalismului de calitate

Cum să iei caimacul vieții literare...

... deschizând o cafenea, desigur. Petre Stoica a bifat o altă obsesie care îl urmărea în gânduri de foarte mult timp. În 2003, cu multă atenție, redecorează o încăpere a Casei de Cultură din Jimbolia. Atent la fiecare detaliu, la fiecare tablou așezat în locul ales cu grijă și o nelipsită bibliotecă, unde se odihneau cărțile aduse tocmai de la București. Astfel ia naștere Cafeneaua literară „Apunake”, numele personajului îndrăgit de poet în perioada studenției.

Poetul a creat spațiul și ideea, literatura a venit de la sine. S-au adunat aici, au citit, dezbătut, au legat prietenii și au împărtășit din poveștile lor Nicolae Prelipceanu, Nora Iuga, Brândușa Armanca, Marcel Tolcea, Cornel Ungurean, Robert Șerban.

Nichita Stănescu, poetul care a schimbat cuvintele în necuvinte În 31 martie a venit pe lume Nichita Stănescu, poetul care a trăit în versuri, a respirat prin cuvinte și a deschis o nouă cale pentru poezia românâ.

Jurnalul... național

Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia se mândrește nu doar cu unicitate la nivel național, ci și cu o complexitate în materie de exponate. Muzeul păstrează între pereți, pe rafturi, mii de exemplare de ziare și reviste, presă scrisă, ediții unice sau colecții care cuprind de la primul până la ultimul număr.

Muzeul Presei adăpostește, după cum spunea Petre Stoica, ”un munte de valori”

Vorbim de încă un vis al poetului Petre Stoica, unul pentru care a adunat într-o viață de om „un munte de valori”, cum afirma chiar el. A făcut mereu sacrificii financiare pentru a completa colecția cu câte o raritate pe care o găsea în diferite locuri. Cu încă o donație „consistentă” din partea Bibliotecii Astra din Sibiu, a reușit să inaugureze Muzeul Presei „Sever Bocu”, la 14 septembrie 2007, o zi memorabilă.

Biblia lui Gutenberg, începutul civilizației tipărite Biblia lui Gutenberg a dat cărțile pe față, lansând în Europa prima ediție în două volume a unei opere tipărite, schimbând pentru totdeauna fața lumii

Scopul principal al instituției muzeale este de a aduna cât mai multe numere din presa de pe teritoriul României, indiferent de limba în care au fost publicate. Muzeul se mândrește cu prima publicație din țară,  „Albina  Românească”  apărută  în  1837,  până  la  ziarele  și revistele actuale. Redacțiile din țară și din străinătate au venit în ajutor și au completat fondul. Proiectul este viu și în continuă dezvoltare, pentru că și în prezent muzeul este abonat la diverse publicații, care vin să îi sporească zestrea.

În sălile de aici nu se găsesc doar articole de presă, ci și almanahuri și calendare din secolul XIX, fotografii de epocă, o bibliotecă de specialitate în domeniul mass-mediei. Iar pentru a crea o atmosferă demnă de un muzeu al presei, s-a adus și o tiparniță din anul 1904.

La începutul secolului XX, apariția unui ziar era o problemă de presă ... tipografică

Muzeul Presei „Sever Bocu” este mai mult decât un muzeu, este locul perfect pentru studiu, lectură și relaxare îmbinată cu istoria (sur)prinsă în cuvinte.

Știați că: Anual se decernează Premiul de poezie Petre Stoica de către Fundația PAX 21, care recompensează oameni de cultură cu poezia-n sânge.

Referințe: https://www.facebook.com/muzeulpreseiseverbocu/

Lecturi suplimentare

Artă și culturăBob Dylan - Suflare în vânt Bob cu bob despre Dylan De Bob Dylan auzisem încă din frageda-mi copilărie, căci melodiile sale răsunau adesea în casă, iar cu trecerea timpului au ajuns chiar să îmi placă. Cu toate acestea, simt că România (încă) nu l-a...

Artă și culturăPrimii trei autori români contemporani din colecția n’autor vin la Timișoara Două bufnițe pentru n lecturi. Joi,10 mai 2018, de la ora 18,30, la Librăria La Două Bufnițe, din Timișoara, se lansează colecția de literatură română contemporanăn'autor, coordonată de Eli Bădică.img1Colecția debutează...

Artă și culturăProgramul evenimentelor Bookfest Timișoara 2018

Artă și culturăTimișoara devine capitala cărții: începe Bookfest! Cărți din toată țara vin la Timișoara. Salonul de Carte Bookfest revine la Timișoara săptămâna viitoare, de pe 19 până pe 22 aprilie, cu o ofertă ce cuprinde peste 25.000 de volume, reduceri între 20 și 79%, cărți pentru...

Artă și culturăMaitreyi și Mircea Eliade Dragoste de poveste... literară. Dragostea a inspirat cele mai emoționate opere de artă din istorie, de la pictură la literatură, trecând prin muzică și dans. Poveștile despre îndrăgostiți au fost și vor fi preferate și...

folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Ascundeți | Detalii