8 Martie - 8 Femei care au scris istorie pentru România

Artă și culturăOvidiu

„Mințile mărețe gândesc la fel”. - proverb

Începutul primăverii aduce cu sine, în fiecare an, o sărbătoare specială: Ziua Internațională a Femeii. Fie că ne sunt mame, soții, surori, fiice, bunici, nepoate sau colege, de 8 martie încercăm să le arătăm prețuirea femeilor importante din viața noastră. Printr-o floare, un mic cadou, o felicitare...

Pentru a reliefa importanța zilei de 8 Martie, vă propunem pentru o scurtă lectură un număr de opt femei care au scris istorie pentru România, în diverse domenii și care, prin harul, ambiția și perseverența lor au dovedit că sunt demne reprezentante ale sexului frumos. De reținut: expresia „În spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică” nu este deloc întâmplătoare...

Opt personalități feminine din România

ANA IPĂTESCU

Eroină a Revoluției pașoptiste de la 1848, din Țara Românească, a condus mulțimea pro revoluționară din București la eliberarea guvernului revoluționar, arestat în urma unui complot. Înarmată cu două pistoale, ea îndemnase la luptă mulțimea ce părea deznădăjduită la un moment dat: „Moarte trădătorilor! Tineri, curaj, salvați libertatea!”, într-un brav demers care s-a dovedit victorios.

Ana Ipătescu

ECATERINA TEODOROIU

A condus un pluton de infanterie al Armatei Române în primul Război Mondial. Inițial, activase ca asistentă medicală pe front, dar a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți și a luptat eroic - chiar cu prețul vieții - în bătălia de la Mărășești.

Ecaterina Teodoroiu

REGINA MARIA A ROMÂNIEI

Născută în Anglia, s-a căsătorit în 1892 cu Ferdinand I, cel ce avea să devină ulterior rege al României. S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta. În timpul războiului a activat ca soră de caritate în spitalele din Moldova, fapt pentru care a fost considerată „mama răniților”.

Regina Maria a României

MARIA TĂNASE

Supranumită, în perioada interbelică, „Pasărea măiastră” de către marele Nicolae Iorga, Maria Tănase a încântat generații întregi de melomani prin piesele sale de muzică populară, ușoară, lăutărească și romanțe. „Aseară ți-am luat basma”, „Bun îi vinul ghiurghiuliu”, „Ciuleandra”, „Cine iubește și lasă”, „Dodă, dodă”, „Lume, lume”, „Mă dusei să trec la Olt” sunt doar câteva dintre cântecele pe care le-a interpretat cu o adevărată măiestrie.

Maria Tănase

ANA BLANDIANA

Fiică de preot ortodox, s-a remarcat printr-o vastă activitate literară (autoare a 26 de cărți publicate în limba română și a 60 de volume publicate în 26 de limbi). În timpul regimului comunist, fiindcă poeziile sale cu motanul Arpagic conțineau versuri cu aluzie la Nicolae Ceaușescu, i s-a luat dreptul de a publica, numele i-a fost interzis, iar cărțile i-au fost scoase din biblioteci.

Ana Blandiana

HERTA MÜLLER

Născută la Nițchidorf (jud. Timiș), într-o familie de șvabi bănățeni, a intrat în vizorul Securității încă din anii '70, prin acțiunile sale protestatare la adresa regimului comunist. Renumită scriitoare germană de limbă germană și română, în 1987 a emigrat în RFG, iar în 2009 a obținut Premiul Nobel pentru Literatură.

Herta Müller

SIMONA HALEP

Cu cele 18 turnee de simplu WTA cucerite de-a lungul carierei, a readus România pe harta tenisului feminin mondial. În octombrie 2017 a devenit prima jucătoare din țara noastră care s-a clasat pe prima poziție în clasamentul WTA, iar în iunie 2018 a câștigat primul său titlu de Grand Slam, la Paris.

Simona Halep

NADIA COMĂNECI

Grațioasă și precisă în sala de gimnastică, carismatică în viața de zi cu zi, Nadia a intrat în legenda sportului în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, când a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Medaliată de cinci ori cu aurul olimpic, „Zeița de la Montreal” este considerată una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut.

Nadia Comăneci

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept