09 noiembrie 2001

se deschide Teatrul Kodak, gazda premiilor Oscar

Artă și culturăMonica

Kodak moments

În 9 noiembrie 2001, premiile Oscar intră și ele în programul Prima casă permanentă. Nu orice casă, ci una capabilă să găzduiască 3400 de fețe alese. Până în anul 2012, toată lumea bună a cinematografiei o cunoștea sub numele de Teatrul Kodak (denumire folosită frecvent și azi) firma omonimă plătind 75 de milioane de dolari pentru această cinste. Odată cu declararea falimentului, cei de la Kodak au pierdut și contractul care prevedea drepturile lor în ceea ce privește botezul clădirii. Ștafeta a fost preluată de o altă companie celebră, iar din luna mai a anului 2012, locul a devenit Dolby Theatre.

Teatrul este situat, firesc, în buricul târgului, pe Hollywood Boulevard, lângă Hollywood Walk of Fame. Creația arhitectului David Rockwell s-a bucurat de un buget demn de o superproducție, 94 de milioane de dolari. Teatrul are un hol etajat, dominat de o scară grandioasă în spirală, de coloane care îi cinstesc pe câștigători ai edițiilor anterioare și o scenă pe măsură: 53 de metri lățime și 22 adâncime.

Halle Berry nu are alergie la zmeurăZmeura de Aur, cel mai puțin râvnite premii din lumea profesioniștilor de film, sunt decernate cu o seară înainte de premiile Oscar, ca un duș rece pentru actori şi regizori

Documentar istoric

Prima ediție a premiilor Oscar, desfășurată în proaspătul sediu de la Teatrul Kodak, a fost cea din 24 martie 2002. Gazda a fost Whoopi Goldberg, iar vedetele serii, producția A Beautiful Mind - cel mai bun film, Halle Berry - cea mai bună actriță în rol principal, pentru prestația din Monster's Ball și Denzel Washington, cel mai bun actor cu rolul din Training Day. Tot ca o premieră, merită menționat faptul că, la această ediție, la ambele categorii destinate celor mai buni actori au fost recompensați artiști afro-americani.

Cea dintâi ediție din istorie a râvnitelor premii s-a desfășurat la sala Blossom Room a Hotelului Hollywood Roosevelt, în 16 mai 1929, cu participarea a 250 de invitați. Un început modest, dar cu o evoluție fulminantă. De-a lungul timpului, premiile s-au plimbat prin diverse spații de la Grauman's Chinese Theatre (1944-1946), la Shrine Auditorium din Los Angeles (1947-1948) și RKO Pantages Theater din Hollywood (1950-1960), de unde a fost transmisă și prima ediție televizată a premiilor, în 1953. Între 1969 și 1987, ceremonia a fost găzduită de Dorothy Chandler Pavilion de la Music Center of Los Angeles County, în 1988, Oscarurile s-au întors la Shrine Auditorium, iar până în 2002 s-au tot rotit între cele două spații. Ca să nu amețească, s-a luat decizia de a le stabiliza într-un loc special, așa cum este Teatrul Kodak.

Statueta Oscar (sursă imagine)

Scenarii de Oscar

Totul aici a fost gândit conform scenariului din seara de gală. Starurile coboară din limuzine și pășesc prin intrarea impozantă, pe covorul roșu, printre panourile de sticlă, inscripționate cu titluri ale filmelor care au primit recunoașterea Academiei în anii anteriori și urcă scările, înspre holul impresionant vegheat de giganți ai cinematografiei (la figurat și la propriu, date fiind dimensiunile uriașe ale panourilor cu portrete): Brando, Grace Kelly, Jack Nicholson sau Julia Roberts.

Grace Kelly, o fată frumoasă care și-a găsit prințul din visNunta lui Grace Kelly cu prințul Rainier de Monaco pare desprinsă din povești, chiar și astăzi, fiind o sursă de inspirație pentru cupluri din lumea întreagă

În interior, nominalizații au propriile rânduri de scaune, lângă loja orchestrei, pentru a ajunge cât mai ușor pe scenă, atunci când trăiesc momentul magic în care numele lor este citit. După ce își rostesc discursurile, nu au scăpat, ci merg pe „Winners Walk”, calea de acces care îi duce drept în gura presei, în camera rezervată interviurilor post Oscar.

Walt Disney - cele mai multe premii Oscar (sursă imagine)

Teatrul este sponsorizat de firma Kodak, care a plătit nu mai puțin de 75 de milioane de dolari, pentru a-și vedea numele inscripționat în noua sală de spectacole. Ceea ce se încadrează bine în peisaj, având în vedere că firma Kodak are propria sa poveste hollywoodiană: a câștigat 8 premii Oscar de-a lungul timpului și vreme de 80 de ani toate filmele câștigătoare au fost realizate pe peliculă Kodak.

Fotografie pentru toți, grație peliculei flexibile inventate de EastmanGeorge Eastman, prin invențiile sale, rola flexibilă de film și aparatul de fotografiat Kodak a făcut ca pozele să devină parte din viața fiecărei persoane

Artă și decizie

Chiar dacă teatrul este amenajat special pentru premiile Academiei Americane de Film, aceasta nu deține spațiul, ci îl inchiriază pentru marele eveniment.

Ceea ce ridică o întrebare și o provocare: ce se întâmplă cu sala în restul anului? Păi, ce să se întâmple: o sumedenie de evenimente artistice.

Spărgătorul de nuci, un spectacol cu tradiție la Kodak Theatre (sursă imagine)

Primul eveniment non-Oscar derulat aici a fost specatcolul de balet „Spărgătorul de nuci” (dedicat Crăciunului din 2001), urmat de musical-ul de succes de pe Broadway, „The Full Monty”.

În anii ce au urmat pe scenă au urcat nume mari ale lumii artistice: Celine Dion, Barbra Streisand, Prince, the Dixie Chicks, Barry Manilow, Alicia Keys, Stevie Wonder, Harry Connick Jr., Elvis Costello, Melissa Etheridge. Show-uri de televiziune s-au bucurat de spațiul generos al teatrului: de la finalele „American Idol” până la decernarea premiilor Emmy, BET sau AFI Lifetime Achievement Awards (primite de celebrități ca Tom Hanks, Meryl Streep și George Lucas).

Forrest Gump, un film despre viață, iubire și umanitateForrest Gump, filmul bazat pe cartea omonimă scrisă de Winston Groom i-a oferit lui Tom Hanks prilejul de a face un rol extraordinar, pentru care a fost recompensat cu Premiul Oscar

Pentru a se asigura că nu rămân fără chiriași, cei de la Kodak Theatre au semnat un contract în valoare de 100 de milioane de dolari, pe o perioadă de 10 ani, cu mult-iubitul Cirque du Soleil, care a devenit trupa rezidentă a spațiului. Artiștii Cirque du Soleil au creat un show nou-nouț, cu tematică hollywoodiană, numit „IRIS”, care este jucat de 8 ori pe săptămână, cu excepția lunii în care sunt decernate Oscarurile, desigur.

Cei care vor doar să viziteze teatrul, fără a participa la vreun specatcol, au la dispoziție un tur ghidat de 30 de minute. Pentru numai 15 dolari (10, dacă ești copil), poți să iei loc pe scaunul vreunui star, intri în camera lor de socializare, vezi una din statuetele Oscar câștigate de Kodak și te scalzi în atmosfera glamour a celebrității. Pentru toate celelalte, există Mastercard.

Referințe:

history.com seeing-stars.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept