16 noiembrie 2001
Primul Harry Potter apare ca prin farmec pe ecrane
Vrăjeală curată!
Pe ecran, un puști cu ochelari rotunzi și privire speriată e pe cale să lanseze un fenomen care va depăși hotarele magiei și îi va fermeca pe copii și adulți deopotrivă. Micul ucenic vrăjitor și prietenii săi, călare pe mătură sau luptând pedestru cu forțele răului de orice natură, cu întreg alaiul lor de personaje originale au creat o lume aparte, în care limbajul, meniurile, îmbrăcămintea și jocurile sunt total diferite de tot ceea ce știam. La 16 noiembrie 2001, Harry Potter iese din paginile cărții lui J. K. Rowling și intră cu pași mari în lumea filmului și în sufletul nostru.
Vrăjitorul virtuoz
Harry Potter era deja cunoscut ca personaj literar, dar a primit o nouă viață, odată cu întruparea sa în actorul Daniel Radcliffe. Cartea care a stat la baza primului film fusese publicată în Marea Britanie în 1997 cu titlul „Harry Potter and the Philosopher's Stone” și un an mai târziu lansată pe piața americană sub numele „Harry Potter and the Sorcerer's Stone”.
Personajul Harry Potter s-a născut în mintea lui J. K. Rowling, în timpul unei călătorii cu trenul de la Manchester la Londra, în 1990. A început să scrie prima carte chiar în acea noapte și a terminat-o în perioada în care locuia în Scoția, la Edinburgh. Nu era o etapă fericită a existenței sale, ca mama singură, luptând cu probleme financiare și cu o depresie rebelă. Manuscrisul a fost respins de mai multe edituri, până a bătut palma cu cei de la Bloomsbury Publishing în august 1996. Aceștia i-au oferit un avans de 2.500 de lire pentru carte. Azi, se estimează că brandul Harry Potter valorează peste 20 miliarde de dolari, însă autoarea și-a pierdut statutul de miliardară, donând o mare parte din câștig în scopuri caritabile. Rowling a scris în total 7 romane Harry Potter, fiecare în parte un blockbuster. Totalul volumelor vândute s-a ridicat peste 400 de milioane de exemplare, traduse în peste 70 de limbi, inclusiv în greaca veche. Filmele, jocurile, produsele personalizate cu Harry Potter și colegii săi de la academia magică Hogwarts au creat o industrie în sine.
Avatar, filmul cel mai bine plătit din calendarFilmul Avatar, regizat de James Cameron, ne spune povestea populației Na’vi, de pe planeta Pandora, care poate fi și povestea noastră, pe Terra
Piatra filosofală chiar e mare scofală
Primul film Harry Potter a fost regizat de americanul Chris Columbus, care mai avea la activ realizări precum Home Alone sau Mrs. Doubtfire. Înainte de a intra în pielea lui Harry, Daniel Radcliffe, născut la 23 iulie 1989, în Londra, mai apăruse în seria BBC, David Copperfield, ca și în filmul din 2001, The Tailor of Panama, alături de Pierce Brosnan. Britanicii Rupert Grint și Emma Watson au fost aleși pentru a-i fi prieteni lui Harry, sub forma lui Ron și Hermione. Celelalte roluri au oferit cadru de exprimare pentru o galerie întreagă de mari actori: Ralph Fiennes, Maggie Smith, Alan Rickman, Emma Thompson, Richard Harris și Gary Oldman.
Columbus a regizat și al doilea film al seriei, Harry Potter and the Chamber of Secrets, care a fost lansat în 2002. Regizorul mexican Alfonso Cuaron a semnat seria a treia, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, ajuns pe marile ecrane în 2004. Cel de-al patrulea film, Harry Potter and the Goblet of Fire, sub îndrumarea regizorală a lui Mike Newell a debutat în 2005, iar după doi ani a sosit și urmarea, Harry Potter and the Order of the Phoenix, regizat de David Yates. În 2009, spectatorii s-au bucurat de numărul șase al seriei, Harry Potter and the Half-Blood Prince și au așteptat cu sufletul la gură cel de-al șaptelea episod, lansat în două părți, una în 2010 și una în 2011, Harry Potter and the Deathly Hallows. Toate cărțile și toate filmele au fost îmbrățișate din start cu mare entuziasm și de public și de critici, iar seria cinematografică a poveștii este una dintre cele mai populare din istoria celei de-a șaptea arte. O piesă de teatru, Harry Potter and the Cursed Child, bazată pe o scriere a lui Rowling, a avut premiera la Palace Theatre din Londra la 30 iulie 2016, iar scenariul a fost publicat de editura Little Brown ca cea de-a opta carte a seriei.
Povestea lui Bilbo Baggins, un hobbit de treabăThe Hobbit este o carte pentru copiii mici și mari, o poveste care a încântat multe generații și a fost povestită pe scenă, pe ecran, la radio sau în scris.
All points to Gryffindor!
Harry luptă de-a lungul a peste 4.000 de pagini cu veșnicul său dușman, Lord Voldemort, folosind toate armele din dotare, dar nici luptele din spatele scenei nu sunt mai puțin fascinante.
Emma Watson nu ar fi ajuns cunoscută drept Hermione, dacă ar fi fost după ea. Echipa de selecție a organizat audiții la școli elementare din toată Anglia, pentru a o găsi pe cea care întrunea calitățile necesare pentru a deveni prietena lui Harry, dar, când au ajuns la școala Emmei, aceasta nu avea niciun chef să se producă în fața lor. Toate colegele sale visau să primească rolul, dar noi știm că nu-i pentru cine se pregătește... Profesoara ei a convins-o să se prezinte la audiții, unde a ajuns ultima. Cei din urmă vor fi cei dintâi, se spune, și așa a fost. Emma a primit rolul și a ajuns eroina zilei!
Producătorii au încercat să îi facă lui Harry ochii verzi și să o înzestreze pe Hermione cu dințișorii de iepuraș, conform descrierii. Dar socoteala din carte nu se potrivește cu cea de pe platoul de filmare, pentru că Daniel era alergic la lentilele de contact, iar Emma nu putea să pronunțe clar cuvintele purtând dinții falși. Au fost acceptați și iubiți în forma lor naturală și asta-i tot ce contează. Dovada, după lansarea filmului, peste 500 de fete au primit numele Hermione.
Biblioteca Duke Humfrey a făcut o concesie uriașă la filmarea scenei în care Harry pătrunde în zona interzisă. Vechea bibliotecă interzice cu strictețe folosirea focului sub orice formă în incinta sa, dar a făcut o excepție pentru Harry Potter. Nimeni nu a beneficiat de această îngăduință timp de sute de ani.
J. K. Rowling ar fi putut să fie mama lui Harry, deoarece i se oferise rolul lui Lily Potter în scena cu oglinda dorințelor, dar a refuzat, iar actrița Geraldine Somerville a acceptat provocarea. Autoarea se mulțumește să își împartă aniversarea cu personajul său, având amândoi aceeași zi de naștere: 31 iulie. Și nu e singura trăsătură pe care o are în comun cu personajele sale: și ea și Hermione iubesc vidrele, iar cu Dumbledore, împarte pasiunea pentru șerbetul de lămâi. Imaginația ei bogată se manifesta în cele mai neobișnuite momente: a inventat numele caselor de la Hogwarts pe când călătorea cu avionul, notându-le pe punga pentru răul de înălțime și jocul de vâj-haț (Quidditch, în original), după o ceartă violentă cu prietenul ei de atunci. Sigur el a pierdut la puncte!
J. K. Rowlings a solicitat ca toți actorii să fie englezi. Singura excepție a fost Verne Troyer, a.k.a. Mini-Me din Austin Powers, în rolul lui Griphook. Accentul său american a fost ulterior dublat în film.
Regina de diamant, Elisabeta a II-a, cea mai longevivă suverană britanicăO regină care a văzut venind și plecând de la Casa Albă 11 președinți și a asistat vreme de 60 de ani la importante evenimente internaționale, merita o sărbătoare pe măsură
Toată mâncarea din scena cu marea sală de mese este 100% adevărată. Regizorul Chris Columbus și-a dorit să prezinte festinurile elaborate așa cum au fost descrise în carte și a făcut o treabă grozavă în privința asta. Singura problemă era că mâncarea se strica rapid sub căldura produsă de luminile de pe platou, iar mirosul generat nu prea putea fi îndepărtat cu nicio vrajă. Formula magică în această situație a fost congelarea meniului și crearea ulterioară a unor matrițe care să reproducă în cel mai realist mod bucatele originale.
Echipa de make-up a aplicat de 2.000 de ori cicatricea celebră de pe fruntea lui Harry, iar actorul a schimbat de-a lungul seriilor, 160 de perechi de ochelari.
Una peste alta, Harry Potter rămâne în fruntea preferințelor tuturor (de la Barack Obama, care a citit toate volumele, până la oamenii de rând) și îl vom privi pe micul vrăjitor cu ochi buni orice ar fi.
Referințe: