19 noiembrie 1998

Ultimul autoportret al lui van Gogh se vinde cu 71,5 milioane de dolari

Artă și culturăMonica

Capodoperă. Fără bărbi

Intitulat „Autoportret al artistului fără barbă”, tabloul se vinde în data de 19 noiembrie 1998, la New York, pentru o sumă impresionantă, peste 70 de milioane de dolari. Pictorul și-a surprins figura pe pânză, după ce se bărbierise și a făcut apoi opera cadou mamei sale, când aceasta a împlinit 70 de ani. Autorul însuși ar fi fost uimit de prețul plătit de cumpărătorul rămas anonim până azi. Van Gogh nu reușise să vândă, în timpul vieții, decât un singur tablou, peisajul „Viile roșii din Arles”, pentru modesta sumă de 400 de franci.

De la pastor la pictor

Vincent van Gogh, născut la 30 martie 1853, în sudul Olandei, la Zundert, a fost fiu de pastor. Pe vremea aceea, nu se inventase încă adolescența, drept pentru care tinerii munceau, în loc să fie munciți de probleme de personalitate. La 16 ani, Vincent avea deja primul job, ca ucenic al unui negustor de artă din Haga. Treburile firmei l-au purtat prin Londra și Paris și tot în această perioadă începe corespondența cu fratele său mai tânăr, Theo. Acesta avea să fie confidentul și susținătorul artistului întreaga viață. Cum stabilitatea profesională nu se număra printre visele tânărului, în 1876, a renunțat la slujba de la galeria de artă, lucrând apoi, o perioadă, ca profesor în Anglia. S-a reîntors în Olanda unde s-a angajat la o librărie, iar apoi, în 1878, a plecat la Borinage, o zonă minieră din Belgia. Aici a locuit printre mineri, ca predicator laic, trăind în aceleași condiții ca ei și începând să schițeze momente și figuri din trista lor viață. În 1880, când organizația religioasă care îl trimisese a renunțat să îl mai finanțeze, a decis să se dedice total picturii. O decizie care avea să schimbe istoria artei.

Renoir, alături de alți impresioniști a redesenat arta din picturăRenoir, unul din cei mai importanți artiști impresioniști, a pictat sentimente și emoții, folosind culori, lumini și umbre pentru a ne oferi, prin artă, o stare de spirit

Nota 10 la impresia artistică

Avea 27 de ani, când s-a întors în Olanda, hotărât să studieze pictura pe cont propriu. Fratele său, Theo, l-a sprijinit financiar și l-a chemat, în 1886 să se mute cu el la Paris. Aici van Gogh a intrat în lumea bună a artei, făcând cunoștință cu Degas, Toulouse-Lautrec, Pissarro și Gauguin, cu care a devenit prieten. Stilul său a fost vizibil influențat de impresionism, devenind mai luminos și începând să utilizeze tușe puternice. A fost o perioadă în care a realizat multe autoportrete, poate în căutarea propriei identități artistice.

Portretul doctorului Gachet - Van Gogh (sursă imagine)

Artiști într-o ureche

În februarie 1888, după doi ani petrecuți la Paris, van Gogh s-a mutat în orașul Arles din sudul Franței, unde spera să pună bazele unei comunități artistice. L-a invitat pe Paul Gauguin, aflat în aceeași situație de a nu fi încă apreciat de contemporani, să i se alăture. Theo îl convinge cu greu (și cu bani) pe Gauguin, să devină colocatar al dificilului său frate. Pentru pictorul olandez este perioada marcată de pasiunea pentru floarea-soarelui, care a devenit un simbol în opera lui. Cei doi artiști se înțeleg bine o vreme, după care lucrurile scapă de sub control și în preajma Crăciunului din acel an, după o ceartă zdravănă, Gauguin părăsește casa. Nu se știe exact cum s-au petrecut lucrurile, însă acesta e momentul de tristă celebritate când Vincent, singur sau în lupta cu fostul său coleg, își taie lobul urechii stângi. Se spune că l-a împachetat într-un ziar, făcându-l cadou unei prostituate. O versiune mai recentă consideră că Gauguin este cel care l-a atacat, tăindu-i urechea, iar Vincent, în virtutea prieteniei ce îi lega, a acceptat să mușamalizeze incidentul, lăsând să se creadă că s-a rănit singur.

Terapia prin artă

În mai 1889, van Gogh, care mai avusese episoade de instabilitate psihică și anterior, a decis să se interneze la Saint Paul de Mausole, un spital de psihiatrie localizat într-o fostă mănăstire din orașul Saint-Remy-de-Provence din sudul Franței. Deși la acea vreme, artistul fusese diagnosticat cu epilepsie, cercetări ulterioare au arătat că simptomele indicau tulburări bipolare, alcoolism și dereglări metabolice. Oricare ar fi fost problema, tratamentele primite constau, în principal, din băi lungi. A petrecut un an în spital și această perioadă s-a dovedit una din cele mai prolifice din punct de vedere artistic. A pictat grădinile clinicii și peisajele înconjurătoare. Între cele peste 100 de opere realizate acum, se numără celebrele „Noapte înstelată”, achiziționată de Muzeul de Artă Modernă din New York în 1941 și „Iriși”, cumpărată de un industriaș australian în 1987, pentru suma-record de 53,9 milioane de dolari. Din 1990, pictura a trecut în patrimoniul Muzeului „J. Paul Getty”, care a cumpărat-o pentru o sumă nedeclarată.

Tablourile lui van Gogh au cucerit lumea prin artăVincent van Gogh, un artist care a transformat nefericirea din viața de zi cu zi, în universul fermecat din Noapte înstelată

Arta învinge

Restul scurtei sale vieți a oscilat între perioade de depresie, internări, crize și activitate artistică intensă. Perioada sa de creație se întinde doar pe un deceniu, el stingându-se chinuit de proprii demoni, la vîrsta de 37 de ani. Însă acești 10 ani au fost concentrați, oferindu-ne peste 2.000 de opere de artă, dintre care peste 800 de picturi în ulei.

A fost necesar ca Vincent să trecă în neființă, pentru ca oamenii să îl aprecieze la adevărata valoare. Valoare care se ridică azi până la 82,5 milioane de dolari, prețul celui mai scump tablou van Gogh, „Portretul dr. Gachet”, vândut la licitație în 1990, un secol după ce a prins viață pe pânză.

Muzeul Van Gogh, Amsterdam (sursă imagine)

Văduva fratelui său, Theo, Jo van Gogh-Bonger, a fost cea care a inițiat o adevărată campanie de promovare a valorii artistului olandez. Ea a moștenit o bună parte din pânzele acestuia și le-a expus ori de câte ori se ivea ocazia. În 1914, a publicat scrisorile lui Vincent către Theo, în încercarea de a creiona viața artistului. Scrisorile au stat la baza biografiei romanțate realizate ulterior de Irving Stone, în romanul Bucuria vieții. Fiul lui Theo și nepotul lui Vincent a fondat Muzeul van Gogh din Amsterdam, care găzduiește peste 1.000 de creații ale artistului precum și opere ale altor mari pictori, fiind vizitat de peste un milion de oameni anual.

Tabloul lui Matisse expus cu susul în josMatisse, unul din marii pictori care a revoluționat arta modernă la începutul secolului XX, a fost un artist original și inovator

Astfel, Vincent, învingător în final, își vede împlinită convingerea: „Gloria noastră cea mai mare nu stă în faptul că nu am eșuat niciodată, ci în faptul că ne ridicăm după fiecare eșec”.

Referințe:

history.com bbc.co.uk

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept