02 septembrie 1995

Rock & Roll Hall of Fame

Artă și culturăMonica

În 2 septembrie 1995, se deschide la Cleveland, în statul american Ohio, un templu al zilelor noastre, închinat idolilor care și-au pus amprenta pe multe generații, de când prima chitară a fost băgată în priză. Muzeul „Rock & Roll Hall of Fame” e un spațiu dedicat muzicii și celor mai influenți artiști și producători rock. Misiunea declarată a acestui loc de pelerinaj este aceea de a implica, educa și inspira oameni de toate vârstele, prin forța magică denumită rock&roll.

The House of the Rising Sun

În 1985, când Fundația Rock & Roll Hall of Fame urma să decidă unde să deschidă muzeul, Cleveland a aruncat în joc mănușa și, împreună cu ea, un consistent efort de susținere socială și financiară a proiectului. Având argumente solide (65 de milioane de dolari puse la dispoziție de oficialitățile locale) orașul din Ohio a luat fața mai celebrilor săi contracandidați, New York, San Francisco, Memphis sau Chicago. Trebuie spus că însuși termenul rock&roll s-a născut în Cleveland. Alan Freed, DJ celebru al anilor '50 la un post de radio din Cleveland, a promovat un mix de muzică blues, country, rhythm & blues, sub denumirea de rock&roll, incluzând acest nume și în titlul show-ului pe care îl susținea și tot el a organizat primul concert de rock&roll.

Eric Clapton, singurul muzician cu trei locuri în Rock and Roll Hall of FameEric Clapton, de la cântăreț ambulant pe străzile londoneze, la 18 premii Grammy, de la Layla la Tears in Heaven, un drum până la stele și înapoi pe scenă

The Show Must Go On

Rock & Roll Hall of Fame și-a deschis ușile la 2 septembrie 1995, bineînțeles printr-un concert de referință. Un show maraton cu colaborări scenice din zona „once-in-a-lifetime” ( Chuck Berry cu Bruce Springsteen & The E Street Band) și recitaluri memorabile cu James Brown, Bob Dylan, Jerry Lee Lewis, Aretha Franklin, Johnny Cash și Booker T.

The King of Rock & Roll domnește pe micile ecraneRegele muzicii Rock & Roll, Elvis Presley știa ce înseamnă o apariție spectaculoasă și a dovedit asta în cadrul unor emisiuni TV memorabile

Money Train

De la deschiderea sa în 1995, Rock & Roll Hall of Fame atrage fani și bani. Peste 10 milioane de vizitatori din toată lumea au contribuit cu mai mult de 2 miliarde de dolari la dezvoltarea economică din nordul statului Ohio. Rock Hall își aduce aportul la bugetul anual cu o sumă de 107 milioane de dolari, fiind o locomotivă economică pentru întreaga regiune.

Jerry Lee Lewis și credința în rock'n'rollJerry Lee Lewis, unul din pionierii rock’n’roll, a avut parte de o educație religioasă rigidă, fiind tot timpul într-o luptă între credință și muzică

Rock Around the Clock

Rock & Roll Hall of Fame e mai mult decât o vitrină istorică a muzicii și artiștilor, e un spațiu viu dedicat artei. Aici sunt găzduite peste 50 de expoziții care trasează evoluția fenomenului rock&roll, de la Porsche-ul psihedelic al lui Janis Joplin la mănușa strălucitoare care a îmbrăcat mâna lui Michael Jackson, de la versurile mâzgălite în faza de idee și devenite apoi hituri până la instrumente care au scris istorie. Alături de aceste artefacte sacre, fanii se pot bucura de prezența actualilor zei care duc mai departe moștenirea rock&roll, în numeroasele concerte care au loc aici an de an. Mai mult, muzeul activează în domeniul social, fiind distins pentru meritele sale în promovarea diversității, toleranței și înțelegerii, unind oameni din cele mai diferite locuri și categorii prin limbajul universal al muzicii.

Referințe:

bibalex.org space.com rockhall.com thisiscleveland.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept