30 august 1972

John Lennon și Yoko Ono la Madison Square Garden

Artă și culturăMonica

Give Kids a Chance

În luna august a anului 1972, John Lennon a văzut la televizor reportajul realizat de Geraldo Rivera pentru postul ABC, despre abuzurile fizice și sexuale la care erau supuși copiii cu dizabilități de la Willowbrook School din New York. Școala, finanțată din fonduri publice, oferea micuților condiții mizere, iar personalul școlii se făcea vinovat de fapte odioase, profitând de neputința elevilor. Atins la coarda sensibilă, Lennon l-a sunat chiar pe realizatorul materialului și s-a oferit să susțină un concert caritabil în beneficiul acelor copii. Lennon i-a cooptat în proiect pe cei din trupa Elephant's Memory și a repetat cu ei în zilele de 18, 20 și 22 august. La 30 august, pe scena din Madison Square Garden, Lennon susținea ultimul său spectacol live.

One to One

John Lennon a fost profund revoltat de suferințele copiilor de la Școala Willowbrook și de condițiile subumane în care erau ținuți. În același timp, a considerat, că, prin acest gest de omenie, își va reabilita imaginea, cam șifonată de atitudinea lui rebelă, de declarațiile șocante și de ostilitatea administrației americane față de poziția sa tranșată împotriva războiului. Scăderea în popularitate a fost reflectată și de vânzările firave ale albumului Some Time In New York City. Succesul obținut de George Harrison cu concertul caritabil pentru Bangladesh, susținut în anul anterior, l-a încurajat și pe John să ia această decizie.

Membrii trupei The Beatles și fenomenul global BeatlemaniaIstoria muzicii a fost rescrisă de patru tineri din Liverpool - John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison, pe scurt, THE BEATLES

Evenimentul a fost inclus în programul festivalului One To One, care avea ca obiectiv obținerea unor donații și sponsorizări destinate îmbunătățirii condițiilor din școală. Deși inițial fusese vorba de un singur concert, până la urmă au fost organizate două, unul după-amiaza și unul seara, datorită numărului mare de bilete vândute. Au mai fost invitați să urce pe scenă, alături de Plastic Ono Elephant's Memory Band, Stevie Wonder, Roberta Flack și Sha Na Na. Și Paul McCartney s-a numărat printre cei chemați, dar, în cele din urmă a refuzat să participe.

Înainte de concerte, Lennon a cumpărat bilete în valoare de 59.000 de dolari și le-a oferit voluntarilor implicați în strângerea de fonduri. Se temea puțin că nu va avea parte de un public pe măsura așteptărilor. S-a înșelat, însă, ambele spectacole ținându-se cu casa închisă și aducând în contul școlii peste un milion și jumătate de dolari. Câștigurile obținute din vânzarea biletelor, care au avut prețuri între 5 și 10 dolari, urmau să fie folosite pentru îmbunătățirea condițiilor în care copiii cu dizabilități locuiau și învățau.

John Lennon a fost inspirat să compună melodia 'Strawberry fields forever' de momentele petrecute în copilărie în grădina orfelinatului Armatei Salvării, în apropierea căruia locuia, în Liverpool.

Lennon se mai dezobișnuise de presiunea aparițiilor live, iar primul spectacol a înregistrat mici rateuri. Încercând să dreagă situația, artistul s-a adresat publicului cu cuvintele: „Bine ați venit la repetiție!” La cea de-a doua tură, lucrurile au intrat pe făgașul normal, iar la final, John, Yoko, ceilalți artiști precum și toți cei implicați în organizare s-au regăsit pe scenă, în aplauzele publicului. Un mic fragment din spectacol a fost inclus pe compilația din 1975, Shaved Fish, ca pasaj final al piesei Happy Xmas (War Is Over), punând în evidență vocea lui Stevie Wonder.

Stevie Wonder, muzician și militant pentru drepturile socialeStevie Wonder, un copil - minune, cu un talent complex, vocal și instrumental, a deschis ochii lumii asupra unor probleme sociale fundamentale

Concertul a fost filmat de o echipă de profesioniști, iar partea a doua a fost difuzată de postul ABC TV și în cadrul programului radio King Biscuit Flower Hour. Televiziunea ABC a cumpărat drepturile de difuzare, cu suma de 350.000 dolari, care a fost, de asemenea, donată în scopuri caritabile.

Coperta concertului de binefacere ”One to One” (sursă imagine)

Playlistul primei reprezentanții includea piesele forte ale repertoriului lui John: Power To The People, New York City, It's So Hard, Move On Fast, Woman Is The Nigger Of The World, Sisters, O Sisters, Well Well Well, Born In A Prison, Instant Karma, Mother, We're All Water, Come Together, Open Your Box, Cold Turkey, Don't Worry Kyoko (Mummy's Only Looking For Her Hand In The Snow), Hound Dog și, desigur, Imagine.

Imagine

Acum știu ce e de făcut. Să transmitem un mesaj politic întregii lumi, învelit în puțină miere”. Așa spunea John Lennon, vorbind despre Imagine, cea mai de succes piesă din întreaga lui carieră solo. Melodia a fost preluată și interpretată de artiști ai tuturor genurilor muzicale, de Liza Minnelli la Stevie Wonder, de la Neil Young la Lady Gaga și a ajuns pe scena celor mai importante evenimente ale lumii: Jocurile Olimpice, concerte de Anul Nou, evenimente de caritate, spectacole date în numele păcii, manifestații pentru drepturile omului etc. A devenit un simbol al conviețurii pașnice, al valorilor care ne definesc ca oameni și ar trebui să ne unească, în pofida diferențelor. În 2015, la concertul care a marcat ceea ce ar fi trebuit să fie cea de-a 75-a aniversare a lui John Lennon, Willie Nelson a interpretat piesa în fața numeroșilor fani și colegi veniți să cinstească memoria artistului.

Impactul cântecului este de necontestat, o dovadă în plus fiind și faptul că pianistul Davide Martello a condus peste 600 de km, din Germania până la Paris, tot în 2015, pentru a-l interpreta în fața Teatrului Bataclan, unde 89 de oameni au căzut victime unui atac terorist. Cu toate acestea, mesajul piesei, dincolo de apelul la pace și iubire, conține concepte care ar putea tulbura profund ordinea socială general acceptată. Poate că anularea granițelor și religiilor, deși normală, în contextul unei umanități unite, nu ar fi pe placul celor care se află la butoanele puterii și nici agreată de mulți oameni de rând care încă își mai judecă semenii după etnie, culoare sau convingeri spirituale.

John Lennon a compus piesa într-o singură sesiune, stând la pianul alb, aflat la proprietatea sa din Tittenhurst Park, Anglia. Yoko Ono l-a privit compunând piesa, ceea ce a inspirat-o să scrie cea mai mare parte a versurilor. John a înregistrat melodia în studioul lui de acasă, cu ajutorul muzicianului Alan White. Acesta era un prieten de o viață, încă de pe vremea când Beatles funcționa din plin, fiind și cel care realizase designul pentru coperta albumului Revolver. Au mai contribuit la nașterea lui Imagine, Klaus Voorman, Nicky Hopkins și producătorul Phil Spector, care, contrar stilului său obișnuit, a păstrat linia melodică foarte simplă. Au făcut tot felul de experimente, interpretând-o în fel și chip, dar cu cât încercau să îi mai adauge ceva, cu atât își dădeau seama că simplitatea era punctul ei forte.

Festivalul Woodstock, trei zile de muzică și paceOrganizatorii festivalului Woodstock au adus pe scenă cei mai mari artiști ai anilor 1960 și au reușit să strângă un public record de jumătate de milion de participanți

Toată lumea știa încă de pe atunci că piesa era cu totul specială, însă nu aveau nicio idee despre efectul fantastic pe care îl va produce în timp, atât la nivel muzical, cât și social sau politic. Paul McCartney - care nu prea avea cuvinte de laudă despre cariera solo a lui Lennon și nici invers, de altfel - a admis că era „mortală”, încă de când a auzit-o prima dată. Bono afirma că Imagine era motivul pentru care a ales cariera muzicală. George Martin, celebrul producător care i-a lansat pe Beatles în lumea bună a muzicii, spunea că albumul Imagine este cel pe care și-ar fi dorit din tot sufletul să îl fi produs el.

Johh Lennon alături de Sir George Martin (sursă imagine)

La 21 septembrie 2001, Neil Young a interpretat piesa într-un telemaraton caritabil, destinat ajutorării victimelor atacurilor teroriste și familiilor acestora. 60 de milioane de oameni au urmărit acest program în Statele Unite. Oasis au folosit intro-ul de pian pentru piesa lor din 1996, Don't Look Back In Anger.

În 2002, Imagine a ocupat un onorant loc 2, ca urmare a unui sondaj efectuat de Guinness World Records, pentru a desemna cea mai iubită piesă britanică din toate timpurile. Nu e o rușine să fii pe locul 2, atunci când ești depășit doar de Queen, cu Bohemian Rhapsody.

Queen, un regal muzical nemuritorÎn 1985, la mega-concertul Live Aid, trupa Queen a dovedit că sunt suverani peste muzică și sufletele zecilor de mii de oameni care au venit pe stadionul Wembley

Cântecul a avut și o carieră cinematografică, în pelicula Forrest Gump. Gump (interpretat de Tom Hanks) apare într-un talk-show, alături de John Lennon, vorbind despre un loc în care nu există proprietăți („no possessions”) și nici religii („no religion”), sugerându-se că de aici ar fi plecat inspirația artistului.

Forrest Gump, un film despre viață, iubire și umanitateForrest Gump, filmul bazat pe cartea omonimă scrisă de Winston Groom i-a oferit lui Tom Hanks prilejul de a face un rol extraordinar, pentru care a fost recompensat cu Premiul Oscar

La 13 septembrie 1980, Elton John a dat un concert gratuit în Central Park din New York, care s-a încheiat cu piesa Imagine. Era cu numai trei luni înainte de moartea prematură a lui John. Înainte de a intona primele note ale cântecului, Elton a spus”,Această piesă este pentru un prieten drag, care locuiește în apropriere, așa că hai să o câtnăm destul de tare ca să o audă”. Spiritul lui Lennon este păstrat în Central Park, unde, pe una din alei, există un mozaic cu inscripția„Imagine”. Zona poartă numele„Strawberry Fields” și este situată vis-a-vis de apartament în care locuia artistul.

Fostul președinte american Jimmy Carter afirma, ”...în multe țări ale lumii - și am fost în peste 125 de țări - auzi piesa Imagine a lui John Lennon interpretată cu venerație, aproape ca un imn național”. Se pare că John a fost un visător, dar nu a fost singurul.

Referințe:

beatlesbible.com biography.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept