14 ianuarie 1966

David Bowie își lansează primul single

Artă și culturăMonica

„Can't Help Thinking About Me”

Nici noi nu ne putem lua gândul de la el. David Bowie a fost un artist complex, care a făcut din muzica sa o formă superioară de artă. „Can't Help Thinking About Me” este o piesă scrisă de Bowie în 1965 și prima lansată sub numele David Bowie with The Lower Third. La 14 ianuarie 1966, acest single intra oficial în circuit, iar compozitorul și interpretul său intra cu pași hotărâți în zona recunoașterii internaționale.

Are you single?

Piesa a fost înregistrată la 15 zile după ce tânărul Bowie, în vârstă de 18 ani, semna contractul cu Pye Records având ca nume de scenă „David Bowie with the Lower Third”, grație producătorului Tony Hatch. Înregistrările au fost făcute în demisolul clădirii care adăpostea birourile Pye Records din Great Cumberland Place (lângă Marble Arch, în centrul Londrei) la 10 decembrie 1965. Hatch, total implicat, a interpretat partea de pian, făcând și backing vocals împreună cu restul trupei.

Membrii trupei The Beatles și fenomenul global BeatlemaniaIstoria muzicii a fost rescrisă de patru tineri din Liverpool - John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison, pe scurt, THE BEATLES

La petrecerea de lansare a fost prezent și tatăl lui John Lennon, Alfred Lennon, care avea și el o colaborare cu aceeași casă de producție. La scurt timp după lansarea din 14 ianuarie, Bowie și partea care forma The Lower Third (adică Graham Rivens, Phil Lancaster și Dennis Taylor) s-au despărțit din cauza unor neînțelegeri financiare. David a renunțat să mai cânte piesa la show-urile pe care le susținea pe la mijlocul anului 1966, dar a scos-o de la naftalină după 31 de ani, interpretând-o frecvent în 1999, atât live cât și la emisiunile sale de la VH1. Înainte de a o cânta, David o prezenta ca fiind o „frumoasă dovadă de egoism”, din cauza versurilor. Egoist sau altruist, single-ul e foarte prețuit de fani, colecționarii fiind gata să ofere pe vinil între 600 și 1.000 de lire sterline.

David Bowie with the Lower Third (sursă imagine)

Trecutul sună bine

„La fel ca Miles Davis în jazz, Bowie nu a reprezentat doar un personaj original, ci un simbol al rock-ului modern, în care cultura, arta, moda, stilul și sexualitatea se întâlnesc, pentru a crea un tot” notează revista Rolling Stone.

Un adevărat cameleon muzical, David Bowie a fost, pe rând, interpret de folk, androgin, extraterestru, decadent, star pop-rock, fiecare personaj generând un întreg val de adepți, fani și imitatori. Se pare că data de 8 ianuarie e într-o zodie favorabilă artei, pentru că, în 1947 ni l-a dăruit pe David Bowie, după ce, în 1935 ni-l oferise pe Elvis Presley. La 12 ani a pus mâna pe saxofon, iar după o bătaie la școală, în urma căreia a rămas cu o pupilă dilatată permanent (de unde senzația că ar fi avut ochii de culori diferite), a decis să se dedice unei cariere artistice. Și-a schimbat numele din David Robert Jones în David Bowie (Bowie fiind o marcă celebră de cuțite), pentru a evita confuzia cu Davy Jones de la The Monkees. La doar 17 ani apărea la BBC, în postura de fondator al unei societăți care milita împotriva discriminării bărbaților cu plete, spunând că „nu e prea plăcut să fii strigat drăguță”.

Albumul David Bowie 1967 (sursă imagine)

În 1967 își lansează albumul de debut, intitulat chiar David Bowie, după ce avea deja la activ o serie întreagă de prestații live prin cluburi și localuri. Doi ani mai târziu, în 1969, ajunge number one în Marea Britanie, cu hit-ul Space Oddity, care a fost folosit de BBC, ca fundal sonor pentru transmisia aselenizării și a primilor pași făcuți de om pe Lună.

Primii astronauți pun piciorul pe LunăLa 20 iulie 1969, Neil Armstrong, comandantul misiunii Apollo 11, punea în premieră piciorul pe solul lunar, deschizând noi porți către Univers pentru întreaga omenire

Personajul fictiv introdus de această piesă, Major Tom, a mai apărut și în alte hituri ale lui Bowie, Ashes To Ashes (1980) și Hallo Spaceboy (1996).

Albumele care au urmat după hitul Space Oddity nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor, iar cariera sa părea că intră în declin. Însă a revenit în forță Ziggy Stardust, din 1972. De la Ziggy Stardust încolo, David Bowie a abordat teme futuriste, sociale, referitoare la gen, celebritate etc. Anii '70 au însemnat o perioadă extraordinară pentru el. Faima a adus, din păcate, cu sine, problemele specifice, precum consumul de droguri. S-a mutat la Berlin pentru a-și trata dependența și a înregistrat unul din cele mai îndrăgite albume ale sale, Scary Monsters. În deceniul următor, și-a continuat epopeea muzicală, dar și cea cinematografică, cu filme precum Labyrinth (1986). A fost chiar și vocea personajului Lord Royal Highness din animația SpongeBob SquarePants.

David Bowie, Ziggy Stardust (sursă imagine)

Căsătorit, divorțat, auto declarat gay, David Bowie s-a însurat pentru a doua oară cu fotomodelul și actrița Iman în 1992. Mariajul l-a inspirat, așa că a și-a relansat cariera solo cu Black Tie White Noise. Albumul din 2003, Reality îl propulsează încă o dată în topul succesului, dând și numele unui turneu derulat între 2003 și 2004. Ultimul său album, Blackstar, ne lasă moștenirea unui star la fel de strălucitor și după trecerea în neființă.

Bowie, the Stardust

De-a lungul carierei, pe lângă momentele solo, a activat în 10 trupe: The Konrads, The Hooker Brothers, The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third, The Buzz, The Riot Squad, The Hype, Tin Machine și Tao Jones Index. Artist inovator și original și-a pus amprenta asupra multor muzicieni, fiind un trendsetter, un pionier al domeniului artistic. David Bowie a influențat legende precum Ozzy Osborne, Alice Cooper, Def Leppard și mulți alții. Piesa sa, The Man Who Sold The World, a avut parte de un cover celebru marca Nirvana. Atât piesele, cât și prestațiile live, extrem de elaborate, rămân exemple ale modului în care diversele cărări ale artei pot avea un drum comun.

Queen, un regal muzical nemuritorÎn 1985, la mega-concertul Live Aid, trupa Queen a dovedit că sunt suverani peste muzică și sufletele zecilor de mii de oameni care au venit pe stadionul Wembley

Ca dovadă a influenței sale extraordinare în cultura britanică și internațională, David Bowie ocupă locul al patrulea în topul BBC Culture Show din 2006, după Sir Paul McCartney (3), Morrissey (2) și Sir David Attenborough (1).

Referințe:

rollingstone.com davidbowie.com theodysseyonline.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept