06 septembrie 1943

se naște Roger Waters

Artă și culturăMonica

Water(s) for all!

George Roger Waters, compozitor, interpret, poli-instrumentist englez a fondat, în 1965, alături de tobarul Nick Mason, clăparul Rick Wright, chitaristul, compozitorul și interpretul Syd Barrett, grupul de geniu Pink Floyd. Barrett a inventat numele, într-un impuls de moment, în perioada în care trupa folosea numele The Tea Set, descoperind că mai există un grup cu același nume, care urma să apară într-un show comun cu ei. Noua denumire a fost inspirată de doi muzicieni, ale căror lucrări erau apreciate de Barett, Pink Anderson și Floyd Council. Waters a îndeplinit o gamă variată de roluri în trupă, de la chitară armonie, la bass, de la compozitor și textier la solist vocal. „Întodeauna mi-a fost teamă că aș putea sfârși ca tobar”, glumea el. În privința calităților vocale, Waters se situa în topurile vremii pe un onorabil loc 9, într-un clasament al primilor 150 de soliști, întocmit de Rock & Pop Magazine, care comenta „nu e un tenor, e un mutant!”

Think Pink

În ciuda numelui, nu se poate spune că trupa vedea viața în roz, însă a dat viață unor concepte muzicale și piese memorabile. Au cucerit lumea muzicii cu albume-concept precum The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals, și The Wall. La sfârșitul anilor 80 erau printre cele mai apreciate și bine cotate trupe din istorie, iar în 2013, vânzările lor atingeau un record de 250 milioane de albume în întreaga lume. Waters a părăsit trupa în 1985, reunindu-se din nou de abia după 20 de ani. Cariera solo a lui Waters include 3 albume de studio, The Pros and Cons of Hitch Hiking, Radio K.A.O.S. și Amused to Death. În 1990, el a pus în scenă unul dintre cele mai extravagante concerte susținute vreodată, The Wall - Live in Berlin cu o audiență de 350.000 de spectatori.

Pink Floyd escaladează Zidul Berlinului, pentru a cânta The WallConcertul The Wall a readus împreună legendara trupă Pink Floyd și a celebrat, alături de sute de mii de oameni, victoria libertății și a curajului de a trece peste bariere

Facts behind THE WALL

Aparițiile Pink Floyd au reprezentat întodeauna evenimente multimedia. Chiar din 1966, concertele live ale trupei au inclus proiecții de film pe scenă.

În cântecul din 1975, „Welcome to the Machine”, Roger Waters spune, „You bought a guitar to punish your ma”. (Ți-ai cumpărat o chitară ca să o pedepsești pe mama ta). În realitate, Waters a primit prima chitară cadou de la mama sa, în 1957.

Cel mai cunoscut single Pink Floyd, „Another Brick In The Wall”, Part 2 (1979), vândut în peste 4 milioane de exemplare, a fost scris ca un protest împotriva sistemului rigid de învățământ și a internatelor școlare, în special.

Membrii grupului Pink Floyd în 1973 (sursă imagine)

Se estimează că unul din 12 oameni din întreaga lume deține un exemplar din cel mai vândut album al trupei, Dark Side Of The Moon (1973).

La realizarea materialului pentru The Division Bell, în 1994, membrii trupei Pink Floyd au avut parte de un ajutor mai puțin obișnuit: Douglas Adams, autorul cărții „Ghidul autostopistului galactic” a botezat albumul, iar omul de știință Stephen Hawking a avut o apariție ca invitat.

Postul MTV, liderul culturii pop, pentru adolescenți și tineriCând John Lack anunța lansarea canalului MTV, sub zodia rock and roll nu se gândea că asistă la nașterea unui gigant care va deveni postul TV numărul 1 al planetei

Titlul pentru cel de-al cincilea album de studio, Atom Heart Mother (1970), a venit dintr-un ziar care a publicat o știre despre o femeie căreia i-a fost implantat primul pacemaker atomic.

Când Sir Bob Geldof a apărut, în 1982 în filmul The Wall al trupei Pink Floyd, el a fost nevoit să improvizeze, pentru că nu i s-a dat un scenariu după care să lucreze.

Referințe:

wikipedia.org ultimateclassicrock.comtelegraph.co.uk

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept