27 decembrie 1904

Peter Pan debutează pe scenă

Artă și culturăMonica

Peter Pan face zânele praf

Peter Pan, pe care îl cunoaștem mai mult sub forma sa animată sau cinematografică, a fost inițial o piesă de teatru, scrisă de James Barrie. Prima sa apariție pe scenă s-a produs la 27 decembrie 1904, la The Duke of York's Theatre din Londra. Ziarul The Guardian îi consacră o cronică elogioasă: „Chiar și cei care nu sunt încântați, trebuie să recunoască faptul că nu s-a mai văzut o asemenea piesă pe scenă. Este absolut originală - produsul unei imaginații unice”.

Părintele lui Peter Pan

James Barrie s-a născut în 1860 și a studiat la Universitatea din Edinburgh. A lucrat ca reporter timp de doi ani după terminarea facultății, pentru The Nottingham Journal. S-a mutat la Londra în 1885 și a ales cariera de scriitor independent. Prima sa colecție de schițe, „Auld Licht Idylls”, a fost publicată în 1888, înregistrând un mare succes. A fost urmată de o povestire inspirată de zilele petrecute ca autor în redacția ziarelor, cu titlul „When a Man's Single”. A mai publicat o colecție de povestiri în 1889 și un roman care a devenit bestseller, „The Little Minister”, în 1891. Romanul a fost dramatizat în 1897, iar Barrie și-a transferat interesul de la proză la dramă, înregistrând o serie de succese. În 1904, a scris piesa care l-a propulsat în neuitare, „Peter Pan”. Deși a scris multe alte piese, puține mai sunt jucate și în zilele noastre, și niciuna nu a fascinat generații întregi, așa cum a făcut-o Peter Pan.

Povestea lui Bilbo Baggins, un hobbit de treabăThe Hobbit este o carte pentru copiii mici și mari, o poveste care a încântat multe generații și a fost povestită pe scenă, pe ecran, la radio sau în scris.

Peter Pan, mereu fermecător

Barrie a adaptat și schimbat piesa în mod constant, rescriind scenariul în fiecare an. Piesa a stat la baza nuvelei din 1911, „Peter și Wendy”.

James Matthew Barrie (sursă imagine)

Praful de zâne a fost adăugat ulterior, ca măsură de siguranță. La început, Peter și prietenii lui puteau să zboare fără ajutor, dar, după câteva accidentări ale unor copii care încercau să obțină aceleași performanțe sărind din paturile lor, Barrie a adăugat praful de zâne ca ingredient absolut necesar pentru zbor.

Producția inițială a introdus câteva efecte de scenă originale. Tinker Bell era un punct de lumină care se mișca pe scenă, reflectată de o oglindă. Ea a devenit, prin forța creatoare a desenului animat, frumoasa zână pe care o știm cu toții, întruchipată mai apoi de actrițe pe marele ecran.

Prima casă a lui Wendy a apărut pe scenă tot în 1904. Barrie avea nevoie de o locuință care să poată fi construită rapid, în timp ce se rosteau versurile: „Mi-aș dori o căsuță drăguță, cea mai mică din lume, cu pereți roșii și acoperiș verde”.

Nina Boucicault (sursă imagine)

Primul Peter Pan nu era cu totul și cu totul verde, această caracteristică fiind, în parte, o invenție marca Disney. Barrie nu a descris niciodată înfățișarea lui Peter în detaliu, lăsând la latitudinea imaginației publicului completarea portretului. În piesă, îmbrăcămintea lui este compusă din frunze de toamnă și pânze de păianjen, dar în varianta animată de Walt Disney i se creează un look mai contemporan, un fel de James Dean mai tânăr.

Istoria desenelor animate e o poveste în sineDesenele animate sunt o bucurie și pentru copii și pentru adulți, aducând cu ele o lume a fanteziei în adevărate opere de artă

Barrie și-a dorit întotdeauna să vadă un băiat jucând rolul lui Peter, dar, din păcate, nu a trăit suficient cât să își vadă visul împlinit. Pe vremea când piesa a fost pusă în scenă, exista tradiția ca femeile să joace rolurile băieților tineri.

Robin Williams în rolul lui Peter Pan, în filmul Hook din 1991. (sursă imagine)

Robin Williams în centrul cercului marilor actori dispăruțiÎnvățământul poate fi distractiv și educativ în același timp? Robin Williams, în filmul Cercul poeților dispăruți, prin talentul său de mare actor, ne arată că e posibil.

Autorul a dovedit că are un suflet mare, ceea ce vine la pachet cu ochii de copil cu care a privit viața. A donat toate drepturile obținute din piesa Peter Pan către spitalul Great Ormond Street. Spitalul primea sume de bani din drepturile de autor ori de câte ori se punea în scenă o producție a piesei. Barrie a cerut ca aceste sume să nu fie dezvăluite niciodată, iar spitalul i-a respectat dorința.

Referințe:

history.com theguardian.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept