17 martie 1901

Vincent van Gogh este văzut în adevărata sa lumină

Artă și culturăMonica

Vincent, un pictor de milioane

La 17 martie 1901, tablourile regretatului pictor olandez Vincent van Gogh sunt expuse la Galeria Bernheim-Jeune din Paris. Cele 71 de pânze, care își zugrăveau subiectele în tușe și culori puternice, au produs senzație în întreaga lume. Cu doar 11 ani înainte, pe când locuia la Auvers-sur-Oise lângă Paris, van Gogh își punea capăt vieții, fără să aibă nici cea mai vagă idee că operele sale vor fi mai admirate și mai prețuite decât ar fi putut visa el vreodată. Artistul, care nu vânduse decât o pictură în timpul vieții, pentru modesta sumă de 400 de franci, s-ar fi simțit răsplătit la licitația Casei Christie's din 1987, când unul din tablourile având ca temă iubita lui floarea-soarelui a fost cumpărat de japonezul Yasuda cu 40 de milioane de dolari.

Artist până în pânzele albe

Vincent van Gogh s-a născut olandez dar și artist, întreaga lui viață fiind marcată de căutarea unor mijloace de exprimare artistică pe măsura focului său interior. A rătăcit prin lume ca vânzător într-o galerie de artă, profesor, negustor de cărți, misionar printre mineri, până când a simțit că destinul îl duce inevitabil spre pictură. A studiat, a învățat de la cei care l-au precedat și a trăit în mijlocul artiștilor contemporani: Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Camille Pissarro, Georges Seura. Adesea neînțeles nici de el nici de cei din jur, reperul constant care i-a luminat drumul a fost fratele său, Theo, cel care l-a susținut mereu și la care Vincent se întorcea întotdeauna în căutarea echilibrului și afecțiunii.

Vincent van Gogh, un nebun frumos al creațieiVincent van Gogh, unul dintre cei mai mari pictori ai lumii, nu a fost recunoscut de contemporanii săi și a avut o viață măcinată de necazuri și eșecuri

Tabloul vieții sale, la fel ca și pânzele pe care le-a creat, nu a fost unul vesel, însă a fost plin de trăiri interioare. Scurta lui trecere prin lume și artă, de numai 37 de ani, ne-a lăsat comoara gândurilor și sentimentelor care l-au marcat și care s-au revărsat din penelul cu care și-a strigat nefericirea. Între noiembrie 1881 și iulie 1890, Vincent van Gogh a pictat aproape 900 de tablouri.

În scrisorile către Theo, se poate vedea iubirea sa profundă pentru artă și evoluția lui ca artist. În decembrie 1881, la vârsta de 28 de ani, chiar când își începea primul tablou, Vincent îi scria lui Theo: „Theo, sunt atât de fericit cu trusa mea de culori și cred că acum, după ce am desenat timp de un an, sunt mai pregătit ca niciodată. Pentru că, Theo, cu pictura începe adevărata mea carieră. Nu crezi că am dreptul să o consider așa?”

Băiat ghemuit cu secera, pictură din 1881 (sursă imagine)

Pictorul a lucrat într-o febră continuă, care îl costa bani, îi provoca epuizare fizică și mentală și nu îi lăsa timp pentru a-și câștiga existența. Dar asta nu îl abătea din drum. În martie 1882, îi scria din nou fratelui său: „Deși am dificultăți financiare, am, în același timp, convingerea că nimic nu e mai solid decât să lucrezi cu propriile tale mâini. Dacă devii pictor, rămâi surprins să constați că pictura și tot ce are legătură cu ea implică efort fizic concret, zi de zi”.

Van Gogh credea cu tărie că, pentru a deveni un mare pictor, trebuie mai întâi să te perfecționezi la desen și de abia apoi să folosești culoarea. Odată cu trecerea anilor, a început să utilizeze din ce în ce mai mult culoarea, aceasta devenind una din mărcile specifice lui. Cu aproximativ un an înainte de a muri, Vincent a prezis că va exista un „mare pictor al viitorului”, care va ști să folosească culorile ca nimeni altul și va schimba viziunea asupra artei. Vincent van Gogh avea să devină chiar el acest „pictor al viitorului”, inspirând iubitori de artă și artiști prin operele sale. În tablouri celebre precum cele cu floarea-soarelui sau Noapte înstelată, van Gogh a reușit să realizeze ce a visat, să își exprime sentimentele cu ajutorul culorilor.

Muzeul Ermitaj, un paradis pentru colecțiile de artăColecțiile de artă din Muzeul Ermitaj, ale cărui baze au fost puse de împărăteasa Ecaterina, adăpostesc unele din cele mai frumoase opere de artă din lume

Floarea-soarelui, raza soarelui

Vincent van Gogh:
Vază cu 12 floarea-soarelui

Numele lui Vincent V

Deși van Gogh a pictat multe tablouri cu floarea-soarelui, extrem de asemănătoare la prima vedere, de fapt, niciunul nu e identic cu altul. Majoritatea au fost așternute pe pânză în perioada în care locuia în Sudul Franței, la Arles, între 1888-1889. Primele lucrări florale le-a realizat pentru a împodobi dormitorul prietenului său, Paul Gauguin. Modul în care a surprins frumusețea lor simplă este captivant și fermecător. Se pare, însă, că aceste lucrări nu sunt doar minuni ale artei, ci înfățișează și minuni ale naturii.

Studiind inflorescențele din tablourile lui van Gogh, specialiștii au ajuns la concluzia că acestea au suferit anumite mutații genetice. Geneticienii de la Universitatea din Georgia au remarcat că, spre deosebire de florile obișnuite, care au un singur cerc de petale, mijlocul fiind rezervat semințelor închise la culoare, florile lui van Gogh au o bogăție de petale, care acoperă întregul disc. Asemenea varietăți de floarea-soarelui cresc adesea prin grădini ca flori ornamentale, dar sunt mutații genetice ale plantei clasice.

Noaptea înstelată - mană cerească pentru iubitorii de artă

Iubirea lui van Gogh pentru culoare mergea până la cer și înapoi și ne-a adus, de acolo sus, o minune intitulată Noapte înstelată. Azi e una din cele mai cunoscute opere de artă din lume și îi vedem reproducerea în cafenele, pe tricouri, prosoape, magneți, căni și tot ce poate fi personalizat. Ce-i drept, își merită faima, fiind o dovadă sublimă că frumusețea e atemporală și universală.

Muzeul Luvru din Paris, de la Francisc I, la Leonardo da Vinci, un spațiu în care arta e la ea acasăReședință pentru nenumărate capodopere, muzeul Luvru, mândria Franței, este în sine o operă de artă, care a evoluat și s-a dezvoltat în timp, devenind unul din cele mai mari centre de cultură ale lumii

Vincent a pictat tabloul pe când se afla internat la sanatoriul din Saint-Paul-de-Mausole, lângă Saint-Rémy-de-Provence, în urma unei căderi nervoase. A fost o perioadă productivă pentru el, din punct de vedere artistic. A marcat și o schimbare în tonalitățile folosite, starea de spirit fiind reflectată de utilizarea unor nuanțe mai închise, ca cele de albastru din Noapte înstelată.

Se spune că van Gogh a pictat peisajul din memorie, deoarece imaginea surprinsă în tablou nu se vedea de la fereastra camerei de spital unde lucra. Aceasta era o mare schimbare pentru Vincent, adept al inspirației directe din natură. Având în vedere că imaginea satului nu se suprapune cu cea reală, la fel s-a crezut și despre cerul pictat de van Gogh în acest tablou.

O copie în peniță a Nopții înstelate, realizată chiar de Vincent (sursă imagine)

Se pare însă, că imaginile aproape astronomice sunt surprinzător de realiste. Cercetări efectuate împreună cu departamentul de astronomie al UCLA (Universitatea din Los Angeles) au arătat că tabloul surprinde pătrarul estic al cerului înainte de răsărit. Comparând aceste informații cu localizarea și cu data (19 iunie 1889), a fost recreată acea porțiune a cerului, la Observatorul Griffith Park. La fel ca în pictură, Venus apare la orizont, iar deasupra ei, Constelația Berbecului (Aries). Remarcabil e faptul că aceasta e și zodia sub care s-a născut van Gogh. Diferă doar faza lunii, care era mai plină în realitate decât apare pe pânză. La o examinare atentă a tabloului, se observă că, inițial pictorul înfățișase luna mai plină, dar corectase ulterior, probabil pentru un efect artistic mai bun.

Interesante sunt și reprezentările spiralate ale altor corpuri cerești, exact sub forma pe care azi știm că o au galaxiile. În epocă, începeau să apară diverse scrieri cu privire la astronomie și se pare că Vincent era interesat de acest domeniu.

Dacă aveți norocul să ajungeți la Muzeul de Artă Modernă din New York, mergeți la etajul doi și vizitați-l pe Vincent în lumea lui cerească. O Noapte înstelată superbă vă va deschide poarta către lumea geniului lui van Gogh.

Referințe:

history.com history.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept