28 decembrie 1895

primul film comercial este proiectat de frații Lumière

Artă și culturăMonica

Frații Lumière scot filmul la lumină

La 28 decembrie 1895, primul film comercial din lume este proiectat în Salonul Indian de la Grand Cafe din Paris. Filmul a fost realizat de Louis și Auguste Lumière, doi frați francezi care au conceput și pus în practică un aparat de proiecție numit cinematograf. Prima prezentare a invenției lor avusese loc în luna martie a aceluiași an, iar în 28 decembrie, cei doi frați au pus cap la cap o serie de 10 scurte secvențe filmate din viața de zi cu zi și au perceput o taxă pentru intrarea la vizionare.

Film de scurt metraj al cinematografiei

Tehnologia filmelor își are rădăcinile în prima perioadă a anilor 1830, când Joseph Plateau din Belgia și Simon Stampfer din Austria dezvoltă simultan un aparat numit fenakistoscop, în care era inclus un disc rotativ cu deschizături prin care puteau fi văzute o serie de desene, care creau efectul unei singure imagini în mișcare. Fenakistoscopul, considerat precursorul tehnicii cinematografice moderne, a fost urmat, după câteva decenii, în 1890, de kinetograful lui Thomas Edison. În anul următor, Edison a inventat kinetoscopul, un aparat cu o deschizătură prin care puteai privi o peliculă de film mișcându-se în lumină.

Edison și magia sunetelorThomas Edison, ne-a lăsat moștenire, printre cele peste 1.000 de invenții ale sale, unele fără de care viața modernă ar fi total diferită: fonograful și becul

Fenakistoscop (sursă imagine)

În 1894, Antoine Lumière, tatăl lui Auguste și al lui Louis, a văzut o demonstrație a kinetoscopului. Foarte impresionat, le-a povestit fiilor săi, care se ocupau deja de afacerea familiei cu plăci fotografice din Lyon și le-a spus că e convins că ei pot veni cu ceva și mai bun. Cinematograful lui Louis Lumière, care a fost patentat în 1895, era o combinație dintre o cameră de filmat și un proiector, putând să prezinte imaginile pe un ecran pentru public. Cinematograful era mai mic, mai ușor și folosea mai puțin film decât tehnologia dezvoltată de Edison.

Frații Lumière și-au deschis primul cinematograf în 1896, pentru a-și prezenta operele unui public cât mai numeros, trimițând echipe de cameramani în întreaga lume, care aveau misiunea de filma și aduce materiale noi. În America, industria filmului a prins și s-a dezvoltat foarte rapid. În 1896, Vitascope Hall, considerat primul teatru din Statele Unite dedicat proiectării filmelor, s-a deschis la New Orleans. În 1909, The New York Times a publicat prima cronică de film, la producția lui D. W. Griffith's, „Pippa Passes”. În 1911, se deschide primul studio de film din Hollywood, iar în 1914, Charlie Chaplin își face debutul pe marele ecran. Toate acestea, pornind de la mintea inventivă a doi frați francezi.

Frații Lumière, inventatorii cinematografului. (sursă imagine)

Chaplin, un artist genial, în haine de vagabond„Vagabondul” Charlie Chaplin a primit un Oscar onorific pentru contribuția sa extraordinară la transformarea cinematografiei în artă

Film de familie

Frații Lumière s-au născut la Besançon, unde părinții lor aveau o mică afacere cu plăci fotografice. S-au mutat la Lyon în 1870, unde au urmat cursurile celei mai mari școli tehnice din localitate. Tată lor a continuat fabricarea plăcilor fotografice, o muncă, din păcate, istovitoare și destul de nerentabilă, cu toate că munceau cu toții, inclusiv copiii. Falimentul părea foarte aproape dar, pe când capul familiei a revenit acasă după serviciul militar, cei doi fii ai săi realizaseră deja utilajele necesare pentru a automatiza munca tatălui lor. Tot ei au conceput și o variantă nouă de placă fotografică, numită „etiquettes bleue”, care a avut mare succes. Datorită lor, fabrica și-a reluat activitatea și a angajat zeci de lucrători.

Aparatul de proiectat Cinematographe (sursă imagine)

Doar când tatăl lor s-a retras din activitate, în 1892, băieții au început să se ocupe de imaginile în mișcare. Au patentat multe inovații și creații care au condus, în final, la camera lor de filmat, cea mai notabilă fiind rola perforată de film. Aceasta permitea filmului să avanseze în interiorul camerei și al proiectorului. Fiind o perioadă în care marile invenții erau la tot pasul, niciuna nu poate fi asumată în totalitate de cineva. La 12 februarie 1892, Léon Guillaume Bouly patentase o versiune de cinematograf, iar frații Lumière au patentat propria lor variantă (despre care unii afirmă că ar fi cea a lui Bouly, perfecționată) la 13 februarie 1895. Prima filmare realizată vreodată a fost înregistrată la 19 martie 1895 și îi înfățișează pe muncitori plecând de la fabrica Lumière. Acest filmuleț a fost printre cele zece producții prezentate la evenimentul de la Grand Café din Paris.

Prima fotografie color, o revoluție în imaginiJames Clerk Maxwell, unul din cei mai mari fizicieni ai lumii, a realizat prima fotografie color pentru a demonstra cum procesează ochiul uman imaginile

Pe lângă cinematograf, frații Lumière au dezvoltat și prima tehnologie pentru fotografia color. Din păcate, nu au știut să profite de invenția care i-a consacrat. După o perioadă, au ajuns la concluzia că „cinematograful este o invenție fără viitor” și au refuzat să își comercializeze aparatele, încetându-și prea repede apariția în acest making-of. Însă cinematografia le păstrează un rol principal ori de câte ori își aduce aminte de originea ei.

Referințe:

history.com wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept