17 decembrie 1843

apare „O poveste de Crăciun”

Artă și culturăMonica

Banii n-aduc fericirea

În Anglia victoriană, pentru Ebenezer Scrooge, singura bucurie a egoistei sale existențe rămâne averea, la care veghează cu avariție. Avusese parte, în tinerețe, de dragoste și familie, dar loviturile vieții i-au împietrit inima. Asta până când, în Ajunul Crăciunului, primește vizita a patru fantome: cea a fostului partener de afaceri, cea a Crăciunului din trecut, fantoma Crăciunului din prezent și a Crăciunului din viitor. După o călătorie plină de învățăminte prin amintiri și vremuri, cu viziunea nu foarte îmbietoare a posibilului viitor care îl așteaptă, Scrooge își dă seama că nimic nu e mai valoros decât bucuria de a dărui.

Crăciun de poveste

La 17 decembrie 1843, Charles Dickens publică una dintre cele mai emoționante scrieri din toate timpurile: Poveste de Crăciun. Inspirația l-a vizitat pe autor după ce a vorbit la o serată de caritate, dedicată strângerii de fonduri pentru Ateneul din Manchester, o instituție care susținea „progresul și promovarea științei”. Scriitorul, în vârstă de 31 de ani, a luat cuvântul alături de mai tânărul Benjamin Disraeli, care avea să devină prim-ministru al Marii Britanii. După ce și-a rostit discursul, a făcut o lungă plimbare nocturnă, în timpul căreia i-a venit ideea de a scrie mica istorie de Crăciun.

Bethleem, orașul împăraților care au schimbat lumeaLa Bethleem s-a scris o poveste veche de când lumea: nașterea lui Isus Christos, care avea să ajungă dintr-o umilă iesle, direct în conștiința universală

A început să lucreze în octombrie 1843 și a muncit obsesiv timp de șase săptămâni. În timp ce scria, traversa toată gama de sentimente care străbate nuvela, de la bucurie la tristețe. Să se răcorească după febra scrisului, bântuia nopțile prin Londra, la ore când, după cum mărturisea, „toți oamenii care nu consumau alcool dormeau demult”. A terminat cartea la finalul lui noiembrie, astfel încât să poată fi publicată înainte de sărbători. Poveste de Crăciun a ajuns pe rafturile librăriilor la 17 decembrie 1843 și s-a epuizat în 3 zile.

Pagina de titlu a primei ediții din O Poveste de Crăciun, apărute în 1843 (sursă imagine)

Dickens a fost primul scriitor faimos care a participat la lecturi publice din propriile opere, iar prima dintre toate a fost chiar O poveste de Crăciun. Evenimentul s-a produs în prezența a 2.000 de oameni, la sediul Primăriei din Birmingham, la 10 după publicarea cărții. Dickens și-a început discursul astfel: „Doamnelor și domnilor - am afirmat că port o îndelungată afecțiune orașului Birmingham și bărbaților săi; permiteți-mi să completez o omisiune și să adaug și femeile locului. Acest inel pe care îl port este un vechi dar primit de aici, iar dacă aș putea să îl lustruiesc și să îi trezesc spiritul, asemenei lămpii fermecate a lui Aladin, primul lucru pe care i l-aș cere ar fi să se pună la dispoziția orașului vostru, ca una din cele mai nobile cauze pe care le poate sluji. Am plăcerea acum să vă citesc O poveste de Crăciun”.

Huckleberry Finn și Tom Sawyer, capodoperele lui Mark TwainE mai bine să meriți laude și să nu le primești decât să le primești fără să le meriți. - Mark Twain

Povestea lui Dickens

Charles Dickens s-a născut în 1812 și a urmat cursurile școlii din Portsmouth. Tatăl său, funcționar în marină, a fost aruncat în închisoarea datornicilor în 1824, iar micuțul Charles, în vârstă de numai 12 ani, a fost trimis să lucreze în fabrică. Tratamentul execrabil aplicat copiilor și instituția infamă a închisorii pentru cei care nu își putea plăti datoriile au devenit teme predilecte în opera lui Dickens.

Cel mai timpuriu portret cunoscut al lui Charles Dickens (sursă imagine)

Spre sfârșitul adolescenței, Dickens se angajează ca reporter și începe să publice scurte povestiri umoristice la vârsta de 21 de ani. În 1836, este publicată o colecție a scrierilor sale, care avea să devină mai târziu cunoscută drept „Documentele postume ale clubului Pickwick”. Povestirile fuseseră inițial comandate pentru a însoți desenele caricaturistului Robert Seymour, dar istoriile originale ale lui Dickens despre bunul Samuel Pickwick și membrii clubului său, au devenit curând apreciate pentru ele însele. La prima ediție, au fost tipărite doar 400 de exemplare, pentru ca, la cel de-al 15-lea episod, să fie comandate 40.000 de bucăți. Când povestirile au fost publicate sub formă de carte, Dickens a devenit cel mai popular scriitor al vremii. În același an, se căsătorește cu Catherine Hogarth, cu care va avea nouă copii.

William Shakespeare, poetul, actorul și familistulWilliam Shakespeare, cel mai mare poet englez, a fost când aplaudat, când contestat, dar operele sale sunt iubite și apreciate în toată lumea

Charles Dickens alături de familie și prieteni în 1864. (sursă imagine)

Seria cărților sale de succes avea să continue cu „Aventurile lui Oliver Twist” (1838) și „Viața și aventurile lui Nicholas Nickleby” (1839). Dickens a publicat constant, apărând cu romane importante în fiecare an sau o dată la doi ani. Majoritatea lucrărilor sale au mai multe volume. Printre cele mai iubite se numără: „David Copperfield” (1850), „Marile speranțe” (1861), „Poveste despre două orașe” (1859).

Referințe:

history.commentalfloss.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept