De ce e bine să sterilizăm câinele pe care îl avem ca animal de companie?

Animale de companieDr. Stoian

În ciuda părerilor frecvent întâlnite că sterilizarea ar reprezenta o mutilare a animalului, că este bine ca o femelă să aibă măcar un rând de pui, că intervenția ar putea avea un impact negativ asupra câinelui, cele mai recente cercetări oferă mult mai multe argumente în favoarea sterilizării.

Animale mai sănătoase și mai cuminți

În primul rând, sterilizarea se dovedește benefică pentru sănătatea lor, pentru a-i avea lângă noi un timp cât mai îndelungat. Prin sterilizare, la femele, se elimină riscul de apariție a unor boli fatale ca: piometrul, cancerul mamar, uterin sau ovarian. De asemenea, sunt evitate tulburări precum gestația și lactația false.

La masculi, se elimină riscul apariției cancerului testicular. Masculii nu vor mai veni acasă cu răni, abcese, zgârieturi care apar inevitabil în timpul luptelor pentru reproducere. În același timp, masculii necastrați se expun la riscuri crescute de accidente, plecând de acasă în timpul perioadei de împerechere.

Vârsta optimă pentru sterilizare la câini, masculi sau femele, este înainte de apariția primelor călduri - în jur de 6 luni. Conform unor studii, cancerul mamar afectează 25% din femelele nesterilizate, iar piometrul (acumularea unor mari cantități de puroi în uter și coarnele uterine) provoacă septicemia și, implicit, moartea a 22% dintre femele.

Câinii sterilizați devin mai docili, mai echilibrați și mai afectuoși, facând dresajul și însușirea regulilor de comportament mult mai usor de realizat.

Locuință mai curată

Prin sterilizare, asigurați și curățenia spațiului în care locuiți, evitând implicațiile neplăcute ale perioadei de călduri la femele, în care acestea pot sângera și 2 săptămâni. Totodată, casa și curtea nu vor deveni „teren de nuntă”, așa cum se întâmplă în cazul femelelor nesterilizate care atrag masculi competitori din întreaga zonă.

Mai puțini câini fără stăpân

Sterilizarea contribuie în mod direct la reducerea numărului de animale fără stăpân. O cățea poate să dea naștere, în cursul vieții, la peste 100 de pui. Este evident că nu întotdeauna acești pui își vor găsi stăpân, sporind astfel numărul câinilor vagabonzi de pe străzi, care sfârșesc prin a fi eutanasiați.

In S.U.A., 95% dintre proprietari își sterilizează animalele și, cu toate acestea, anual sunt omorâte aproximativ 5 milioane, pentru că nu își găsesc stăpân. Comparativ, în România, doar 30% dintre proprietari își sterilizează animalele, fapt care indică un procent de risc îngrijorător în privința celor care vor ajunge în situația de a-și pierde viața.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept