Animalele de companie sunt sănătate curată

Animale de companieMonica

Un măr pe zi poate să țină doctorul la distanță, dar și un animăluț poate face treabă bună în privința asta, fără a fi neapărat un dulău fioros. Proprietarii animalelor de companie se bucură de o stare mai bună de sănătate, așa cum arată o serie de studii publicate în Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Beneficiile nu se referă doar la sănătatea fizică, ci și la cea mentală și emoțională, la stimularea abilităților sociale și la reducerea riscurilor de boli cardiace. În ciuda concepțiilor prăpăstioase referitoare la legătura dintre alergii și animale, studiile amintite dovedesc exact contrariul. Prietenii nostri cu blăniță îi ajută pe copii să reducă riscul de a dezvolta alergii cu un procent de până la 33%. Copiii destul de norocoși să aibă în preajmă un animal de companie de la vârste fragede se vor bucura, pe lângă afecțiunea necondiționată pe care o primesc, și de un sistem imunitar mai puternic. Un aspect pozitiv pentru cei care nu au adoptat încă un animal de teama unor posibile efecte adverse asupra sănătății copilului.

Importanța animalelor în viața copiilorA avea un animal de companie potrivit aduce nenumărate beneficii pentru dezvoltarea armonioasă, psihică și emoțională a copilului

Party animal

Unul din avantajele grozave ale deținerii unui animal de companie este acela că poți să îți faci o intrare memorabilă în orice grup sau context social. Pentru băieți, asta înseamnă atenție din partea fetelor, fără cheltuieli majore pentru întreținerea mașinii și pentru fete mai puțină bătaie de cap cu ținuta. Încercați să stați cu un pui de Golden Retriever lângă o mașină scumpă și vedeți la cine se vor repezi fetele. Acesta poate fi doar un avantaj nu și motivul principal pentru care să te bucuri de compania unui prieten devotat. După cum spunea Mark Twain, „Dacă iei un câine flămând și îi dai de mâncare, nu te va mușca. Aceasta este cea mai importantă diferență dintre un câine și un om”.

O prietenie adevărată

Există tot felul de oportunități de socializare de care te poți bucura împreună cu prietenul tău:

  • Cursuri de dresaj: Cine are carte, are parte de... un animal educat. Există instructori care oferă sesiuni de pregătire pentru stăpâni și prietenii lor, de la grupa 0 a puiuților până la cei mai avansați într-ale științei dresajului . Aici poți întâlni alte persoane care încearcă, la rândul lor, să se descurce cu delicatele probleme ale interacțiunii om-animal ceea ce poate o conduce la o mult mai bună interacțiune de la om la om.
  • Parcuri: Dacă nu locuiți în vreun oraș în care administrația locală consideră că singurele animale care pot circula libere prin parc sunt cărăbușii, atunci vă puteți bucura pe deplin de farmecul unei ieșiri în natură, aproape de casă. Cățeii sunt mari amatori de socializare, atât umană cât și canină. Doar să fiți siguri că ați parcurs cu ei codul bunelor maniere înainte de a le face intrarea în lume.
  • Terase: Există localuri prietenoase cu animalele de companie, care au realizat că, după ce ai avut de-a face cu anumite categorii de clienți, comportamentul patrupedelelor reprezintă o binevenită schimbare pozitivă. Și chiar le oferă mici delicatese specifice.
  • Online: Există viață online după adoptarea unui animal de companie, chiar mai bogată decât înainte. Pentru că Dogster.com, Catster.com, Petpop.com sunt doar câteva exemple de rețele sociale unde iubitorii de animale pot împărtăși imagini, impresii și noutăți de tot felul legate de preferații lor.

Mulți proprietari de animale afirmă că prietenii lor necuvântători (cu excepția proprietarilor de papagali) le umplu inima de iubire și bucurie. Ceea ce nu poate decât să ducă la îmbunătățirea stării generale de sănătate a acestui organ. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și National Institute of Health (NIH) au realizat studii asupra sănătății cardiace a proprietarilor de animale, concluzionând că aceștia au o tensiune arterială mai mică, nivel mai scăzut de colesterol și trigliceride, toate acestea diminuând semnificativ riscul de infarct. Pentru cei care au suferit deja un stop cardiac, prezența unui câine sau a unei pisici înseamnă o recuperare mai rapidă. Aceste beneficii sunt legate de abilitatea animăluțelor de lângă noi de a reduce stressul cotidian cu care ne confruntăm.

Muncești CA un câine la sală și nu ești mulțumit de rezultate? Muncește CU un câine și totul se va schimba.

Ce poți să faci?

  • Jogging
  • Ciclism
  • Drumeții
  • Doga (Yoga pentru câini)
  • Agilitate (Curse cu obstacole)

Ai nevoie de mai multă motivație ca să te apuci de sport? Câinii sunt cei mai buni antrenori personali. În primul rând, pentru că nevoile lor fiziologice și plăcerea ta de a avea un miros plăcut în casă te vor împinge să îi scoți afară de câteva ori pe zi. Fă fitness cu lesa și vei vedea efectele asupra siluetei. Un studiu efectuat pe 2.000 de adulți a arătat că proprietarii de câini care au în fișa postului plimbarea patrupedului sunt mai supli și mai puțin predispuși la obezitate.

Pe lângă toate avantajele fizice, animalele de companie sunt cele mai bune antidepresive. 100% bio. Dacă pentru noi, iubirea necondiționată rămâne un obiectiv foarte greu de atins, animalele vin pe lume cu această capacitate. Se atașează de stăpân, indiferent de aspectul său fizic, nivel de educație sau financiar, nu îl bat la cap, nu îi fac reproșuri și îi cer doar puțină atenție din când în când. Pentru a verifica temeinicia acestei afirmații, cei mai curajoși pot încerca testul clasic: închide în portbagajul mașinii, timp de o oră, soția și câinele și vezi cine se bucură atunci când le dai drumul...

Referințe:

animalplanet.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept