Tarta flambată merită gustată

AlimentareAdrian S.

Când ești gurmand și vorbești de cultura popoarelor, primul cuvânt care îți vine pe limbă e mâncare și îți lasă gura apă. Nu sunt de neglijat tradițiile culturale, dar iubirea trece prin stomac și arta la fel. Mai ales cea culinară. Fiecare nație se mândrește cu preparate tradiționale care constituie mărci ale evoluției în timp. Există influențe istorice în pregătirea mâncărurilor, dar și obiceiuri care au rămas neschimbate de sute de ani și dau identitate unor comunități.

Alsacia cu de toate

Punând degetul pe harta Europei, nimerim Alsacia, o zonă turistică destul e interesantă mai ales din punct de vedere gastronomic. Aflată la confluența a două importante țări europene, Franța și Germania, Alsacia a luat tot ce este mai bun de la cele două popoare. Ai putea spune că este ceva între artă și precizie, între lejeritate și rigurozitate, între inspirație și transpirație și avem o idee destul de clară ce se întâmplă aici. Alsacia este și o zonă agricolă importantă, asta și datorită Rinului care o traversează elegant, dar și o zonă viticolă recunoscută pe plan european pentru licorile produse.

O specialitate gastronomică alsaciană foate des întânită la evenimentele locale, în restaurante sau chiar ca fast food este Flammkuche cum îi spun nemții sau tarte flambée cum îi spun francezii, adică un fel de pizza. Punctul comun cu pizza e că se coace pe vatră într-un cuptor încălzit cu lemne. Aluatul tartei flambate însă este foarte subțire, n-are treabă cu bulionul, întotdeauna este presărat cu șuncă afumată și ceapă din belșug, are brânză răzuită și un topping de smântână acrișoară și nu este deloc flambată cum s-ar înțelege din denumire.

Toamna, tarta flambată alsaciană se asortează cu must din plin, ca variantă neutră, pentru adulți însă merge cu bere alsaciană din cele cinci sortimente existente: Kronenbourg, Meteor, Licorne, Schutzenberger și l'Esperance, înainte și după, sau vin alb demi-sec din colecția bogată existentă.

Dacă te-a apucat pofta între timp, poți să încerci varianta simplă, adică să folosești tortilla sau lipie gata făcută, sa-i adaugi după gust ingredientele anterior menționate și să experimentezi timpul alocat pentru o scurtă coacere, până topping-ul de brânză devine puțin auriu. Cu restul sigur o să te descurci.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept