Stelele Michelin, de la anvelope la mâncare

AlimentareMonica

Când frații André și Édouard Michelin și-au deschis o afacere de anvelope, în anul 1889, probabil nu și-au închipuit niciodată ca vor revoluționa... arta culinară. Acum, ghidul Michelin este Biblia bucătarilor si a restaurantelor din jurul lumii, fiind singurul care contează.

După ce și-au început afacerea cu anvelope, frații Michelin au început să alcătuiască un ghid pentru automobiliști, menit să-i ajute să facă o pauză de masa binemeritată după ore întregi de condus. Ghidul era valabil doar pentru Franța și îi ajuta pe șoferi să se decidă unde să manânce sau să se cazeze. Ghidul a ajuns însă atât de popular, încât Michelin a desemnat câțiva inspectori care să testeze anonim restaurantele și să le clasifice.

În 1900, André Michelin a publicat prima ediție a ghidului. Obiectivul său era să îi ajute pe șoferii care străbăteau Franța să găsească locuri cu condiții bune de cazare și masă, dar și facilități pentru întreținerea mașinii. Prima ediție a ghidului includea adresele stațiilor de alimentare, ale mecanicilor auto și comercianților de anvelope, prețurile pentru combustibil și serviciile de întreținere a mașinii. Publicația a fost distribuită gratuit între 1900 și 1920, după care frații Michelin au decis să tarifeze ghidul. Au început să includă în el restaurantele de pe trasee și să le dea calificative. O stea înseamnă bucătărie foarte bună pentru categoria ei, două stele este nota pe care o primesc restaurantele cu o mâncare excelentă, pentru care merită să faci un ocol, iar nota maximă este de 3 stele Michelin și se acordă pentru o bucătărie excepțională, care poate deveni o destinație de călătorie în sine. Treptat, ghiduri suplimentare au fost introduse pentru alte țări europene. Până în 2010, au fost publicate asemenea ghiduri pentru țări ca Franța, Germania, Olanda, Belgia cu Luxemburg, Italia, Spania și Portugalia, Elveția și Marea Britanie cu Irlanda.

Nu a durat mult timp până Michelin a devenit un sistem de referință în întreaga lume. În 2005, a fost publicat primul ghid pentru Statele Unite, concentrat pe New York, în 2007 a apărut primul ghid pentru Tokyo, Japonia, iar în 2012 ghidul Michelin puncta 23 de țări de pe 3 continente, cu peste 45.000 de adrese de restaurante.

România nu este pe listă, însă pentru cine își doreste să încerce o experiență de stele Michelin, Budapesta, Milano, Bruxelles, Paris sau Atena sunt cele mai apropiate destinații.

Stele ale artei culinare

Referințe:

foodstory.ro foodstory.ro dietetik.ro

foto creditflickr.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept