Când ți-e frig, mâncarea poate să țină de cald

AlimentareMonica

Ce te încălzește în sezonul rece?

Când termomentrul intră în faliment din pricina scăderii ofertei de grade, gândul ne fuge la diverse lichide fierbinți care să ne mențină în stare de funcționare și, mai ales, de decongelare. Pe lângă poveștile băbești despre leacuri nebănuite împotriva dărdâielii, știința a dovedit că există alimente care au capacitatea de a stimula organsimul în lupta cu temperaturile negative și atitudinea negativistă. Așezați-vă confortabil în fața focului și luați de vă încălziți:

Cafea

Când rostim numele aromatei licori, o ceașcă aburindă ne apare în minte. Contrar acestei viziuni divine, se pare că temperatura cafelei nu prea are legătură cu capacitatea ei de a ne oferi un supliment de căldură. Cantitatea de cofeină este cea care apasă butonul de pornire al metabolismului, încurajând corpul să bage cărbuni în cazanul de încălzire. Deși pare incredibil, cafeaua rece (ice-coffee) e chiar mai eficientă în declanșarea mecanismului. Și o veste tristă pentru amatorii de dulcegării: cea mai bună variantă este cafeaua neagră, fără frișcă, lapte sau zahăr.

Ghimbir proaspăt

Ghimbirul e un bio combustibil care bagă organismul în viteza a cincea. Stimulează circulația sanguină, menținând astfel extremitățile corpului calde. Tentația de a-l arunca în oală pe post de condiment e mare, dar beneficiile maxime se obțin dacă îl consumăm crud. Gustul e... interesant, dacă vă place adrenalina. Crud se poate amesteca în salate sau limonadă, pentru a atenua iuțeala. Important este că imediat ce îl înghițim, vom simți căldura răspândindu-se în tot corpul și s-ar putea chiar să ne treacă transpirațiile dacă nu suntem obișnuiți cu mâncărurile picante. Morcovii și sfecla ajută și ele, însă efectele nu sunt la fel de spectaculoase.

Ardei iute

Atunci când cea mai mare dorință a ta este să te încălzești iute, soluția e simplă: ardeiul cu același nume îți furnizează energia termică de care ai nevoie. Orice variantă a acestei legume minune își face treaba. Pentru o experiență completă, se pot ingurgita sâmburii, care vor da senzației întreaga splendoare. Secretul? Substanța numită capsaicină, care este conținută în ardei și, mai ales, în vinișoarele albicioase de care sunt prinși sâmburii. Bonus, primim din ardeii iuți un aport nesperat de Vitamina C. Hot stuff!

Alune

Cei alergici sunt rugați să rămână la locurile lor. Toți ceilalți, însă se pot alinia la startul unei curse care îmbină utilul cu plăcutul. Da, există un aliment care e bun la gust și ne ajută. Alunele au o concentrație mare de Vitamina B3, care fluidizează sângele, ajutând circulația și dau șutul necesar pasului înainte pentru metabolismul care visează la un pui de somn. Cu grăsimi sănătoase și proteine ușor de asimilat, reprezintă o gustare potrivită pentru orice anotimp, însă iarna ne sunt de și mai mare folos în lupta cu frigul.

Orez brun

Orezul rafinat, la fel ca și făina superprocesată, se transformă pur și simplu în carbohidranți simpli, care contribuie la creșterea bruscă a glicemiei. Orezul brun, pe de altă parte, conține carbohidrați complecși, pe care organismul îi descopmune încet, în timp, eliberând treptat energia și, ați ghicit, căldura de care avem nevoie.

Ulei de cocos

Uleiul de cocos a ajuns azi un panaceu universal. Poate că nu reușește să ducă la bun sfârșit chiar toate sarcinile care i se pun în cârcă, dar este clar că are numeroase calități. Printre ele, și cea care ne interesează, adică sprijinirea organismului în bătălia cu temperaturile negative. Ca și alunele, conține grăsimi benefice, care se transformă în combustibil, nu în deșeuri. Și tot la fel, face un lucru simplu, în aparență: stimulează metabolismul să facă ce știe el mai bine, adică să genereze energie, care se traduce în căldură. Pentru că e atât de lăudat, precizăm că efectul de încălzire din uleiul de cocos nu vine singur, ci la pachet cu alte avantaje, cum ar fi proprietățile sale antivirale și de stabilizare a glicemiei.

Apă rece

Nu e banc, funcționează, atâta timp cât nu alegi să ți-o torni în cap. Pare contradictoriu, pentru că toată viața și întreaga industrie publicitară ne-au băgat în cap ideea că băuturile calde (cum ar fi ciocolata caldă) reprezintă varianta ideală pentru sezonul hibernal. Dar temperatura corpului va oscila, pentru a încerca să contracareze efectele lichidului fierbinte, mergând în jos, în loc să se ridice. Apa rece, pe de altă parte, are exact efectul opus, ridicând temperatura corporală, pentru a combate efectul lichidului rece.

Alcoolul - NU

Veștile proaste, la urmă. Cu părere de rău, vă anunțăm că alcoolul nu a prins un loc eligibil pe lista băuturilor care ne ajută să ne încălzim. Senzația de căldură resimțită la consumarea unui pahar e dată de sângele care pleacă rapid din trunchi către extremități. Însă e o senzație pe termen scurt, această explozie consumă resursele energetice ale organismului și crește riscul de hipotermie.

Dacă e adevărat că dragostea trece prin stomac, probabil că acolo e o intersecție foarte aglomerată, pentru că și căldura are același drum.

Referințe:

tastemade.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept