Să fie albine ca să nu fie rău!

AlimentareMonica

Omul se consideră stup de cunoștințe. Însă cunoștințele din stup ne arată că mai avem multe de învățat. Guvernele tehnocrate și multinaționalele ar putea urma niște traininguri susținute de orice familie obișnuită de albine. Poate că așa am reuși să trăim într-o continuă lună de miere a omului cu societatea. Miracolele tehnicii, în fața cărora ne extaziem, pălesc pe lângă puterea elixirului pe care micile insecte îl păstrează în seiful fagurilor. După mii de ani, produsul celei mai bine organizate monarhii din lume încă ne oferă surprize...

O lume de miere

Mierea este singurul aliment de origine animală obținut în condiții de igienă desăvârșită, care se consumă fără preparare termică și cu intervenție minimă din partea omului. Albinele se descurcă de minune fără noi (uneori, chiar mai bine). Își fac pe cont propriu casa (fagurele), fără autorizație și firme de construcții; forma e perfectă, nu au erori de proiectare, iar lucrările sunt gata la timp. Nu au nevoie de instalații de încălzire, nu taie lemne și nu poluează; mențin constant în stup o temperatură de 36 de grade Celsius prin forțe proprii, indiferent de temperatura de afară. Curățenia din stup face de rușine orice farmacie, că de spitale nici nu are rost să vorbim.

Cum a intrat salata de roșii în meniuDelicioasele roșii, care fac azi parte din orice dietă sănătoasă, sunt, de fapt, fructe nu legume și au fost odată considerate otrăvitoare

Educație pentru întreaga nație

Puii sunt hrăniți, crescuți și educați mai bine ca la orice colegiu, pentru că la examenul de absolvire știu deja ce au de făcut și se apucă de muncă, nu fac petiții prin care să se plângă că a fost greu la bac. Ce-i drept, și sistemul de asistență socială al stupului investește în ei. Larvele de albine sunt vizitate de 10 000 de ori în timpul celor 6 zile de creștere, iar larvele mătcilor chiar mai des. Primesc tot ce-i mai bun - miere și lăptișor de matcă. Totul e organizat, de la diviziunea muncii, până la împerechere, fiecare membru știe exact de are de făcut și chiar face. Pentru a evita discuțiile interminabile legate de alegerea numelui, regina stabilește sexul puilor.

Există peste 16.000 de specii de albine, Dintre acestea doar 5% sunt specii sociale, care trăiesc în roiuri, iar cea mai cunoscută este albina de miere. Cele mai multe specii de albine sunt, practic, insecte solitare.

Deși atâta organizare depășește puterea omenească de înțelegere, mai sunt și mici asemănări cu lumea noastră: de exemplu, și la ele, trântorul (unul care pierde vremea) este întreținut de albine (cele care muncesc cu adevărat) și care îi furnizează nectar si polen. Totuși, spre deosebire de trântorii umani, care au toate înzestrările necesare pentru a munci, în afară de bunăvoință, trântorul insectă are trompa scurtă, ceea ce îl împiedică să se alimenteze pe cont propriu. Singurul său rost pe lume este de a asigura reproducerea, așa că mama natură nu i-a dat nimic în plus.

Matca - Regina albinelor (sursă imagine)

Tot albinele se ocupă și de ambalarea și depozitarea producției de miere. prin căpăcirea fagurilor, după ce au ventilat mierea astfel încât să aibă un procent de apă de cel mult 18%. Industria chimică ar da faliment în lumea albinelor. Nu au nevoie de îndulcitori - evident - iar de conservanți nici atât. Mierea însăși are proprietăți conservante. Populația insulei Ceylon taie bucăți de carne pe care le unge bine cu miere si le așează la 1 m deasupra pământului, unde rămân timp de 1 an nealterate și cu gust bun. Ouăle conservate în miere timp de 4 ani și-au păstrat prospețimea intactă.

Expresia 'lună de miere' provine dintr-o tradiţie nordică. Potrivit acesteia, tinerii căsătoriţi consumau timp de o lună câte o ceaşcă de mied, băutură fermentată și îndulcită cu miere.

Ieftin și bun

Un kilogram de miere costă cu un pic mai mult decât un pachet de țigări. Dacă vi se pare mult, luați în calcul câteva aspecte legate de procesul tehnologic:

  • o albină recoltează la un zbor cca 15 mg polen, astfel, pentru 1 kg de polen ar trebui să efectueze aproximativ 67.000 de zboruri;
  • pentru a extrage 1 kg de miere, albinele au nevoie sa culeagă 3 kg de nectar;
  • ca să obțină 1 kg de miere, o albină ar trebui să viziteze 2-5 milioane de flori (nu toate florile le oferă polenul căutat) și să parcurgă o distanță egală cu ocolul Pământului; ele știu că munca în echipă e cheia succesului, așa că nu își arogă merite individuale - peste 500 de albine muncesc pentru a umple un borcan de miere;
  • pentru a aduce 100 ml de apă în stup, albinele efectuează în jur de 3000 de zboruri. Ei, ce ziceți, ați munci atât pentru contravaloarea unui borcan de miere? Și toate acestea în cele 6 săptămâni de viață ale unei albine lucrătoare.

Viață de albină

Poate că durata de viață a fiecăreia nu e mare, dar vechimea lor în muncă le-ar îndreptăți la niște pensii invidiate și de cadrele militare. Istoria apiculturii are deja 6.000 de ani, iar semnele aprecierii față de micile insecte traversează timpul. Prima monedă cunoscută în lume, ce aparținea civilizației din Efes, în secolului IV î.Chr, avea gravată pe ea albina, ca simbol al hărniciei.

Cea mai ”bătrână” albină din lume

Nu doar la muncă, ci și la distracție albinele își pun amprenta asupra oamenilor. Luna de miere a fost la origine luna de bere, miresele teutone fiind îndemnate sa bea bere cu miere timp de o lună după noaptea nunții, pe post de elixir afrodisiac. Berea s-a dus, mierea a rămas, cel puțin în prima parte a căsniciei, după care rolurile se inversează. Fiindcă nunta fără dans e ca albina fără ac, ele sunt și aici la înălțime. Albinele comunică între ele în trei moduri: cu ajutorul antenelor, prin miros și prin „dans”. Dansul în cerc înseamnă că hrana se află la o distanță mai mică de 100 m față de stup, iar cel în formă de opt arată direcția unde sunt florile si faptul că distanța până la ele este mai mare de 100 m. Distanța nu e o problemă pentru aceste adevărate vitezomane, care se deplasează cu 70 km/oră, fără încărcătură. Când se întorc de la cumpărături, o lasă mai moale și merg regulamentar cu 20km/oră.

Mică, mică dar plină de resurse, o albină este de 20 de ori mai puternică decât un cal. Ea poate deplasa o greutate de 20 de ori mai mare decât cea a propriului corp, pe când un cal poate deplasa pe teren plan doar o greutate egală cu cea proprie.

Albina are 170 de tipuri de receptori olfactivi. Simțul mirosului este foarte extrem de bine dezvoltat, având atât rol în descoperirea surselor de hrană, cât și în comunicare socială. O albină știe de la metrii distanță dacă o floare conține polen și nectar, sau dacă a fost deja vizitată de o altă surată.

Cea mai mare forță a albinelor rămâne, însă, rezultatul muncii lor. 1 kg de miere are 3150 de calorii, valoarea sa alimentară echivalând cu: 50 de ouă, 16 kg de roșii, 14 kg de cartofi, 7 kg de morcovi, 6 kg de lapte sau 40 de portocale. Mierea este singurul aliment complet, care conține glucide, vitamine, minerale, antioxidanti, apa si enzime și poate susține singur viața.

Referințe:

emiere.rozooland.ro

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept