Cum să-ți faci grădina lună de lună - mai

Agricultură Publimix

La grădină hai, în mai!

O perioadă MAI grozavă pentru grădinărit, nici că se putea! Temperaturile sunt încă blânde, verdele crud ne încântă privirea, florile aruncă stropi de culoare și parfumează aerul. În luna mai, grădina noastră se îmbogățește cu noi locatari. Trebuie să avem grijă ce plantăm, unde le amplasăm, ca în vară și toamnă recolta noastră să fie cât mai bogată.

Lucrări de grădină pentru primăvara ce urmează să vinăChiar dacă nu a început încă primăvara, noi ne putem deja pregăti pentru sosirea ei, aranjând terenul, plantele și pomii, astfel încât grădina să o întâmpine cu brațele deschise

La plantat de vitamine

Primăvara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar grădina e tot MAI plină și MAI bogată. Ceapa verde, salata, spanacul, usturoiul și ridichile pot fi deja recoltate.La fel și căpșunile, care încep să se rumenească frumos și sunt un adevărat deliciu.

Luna mai ne aduce pe masă primele căpșuni, aromate și pline de vitamine

Luna mai e luna răsadurilor, acum e momentul potrivit pentru cele de roșii, castraveți, ardei, vinete, varză, broccoli, conopidă, țelină. Însă să nu uităm că, dacă solul nu e umed, trebuie să udăm atât înainte de plantare, cât și după, astfel încât plantele noi să se prindă mai bine. Punem acum și fasolea, porumbul, mărarul, prazul. Nu este deloc târziu nici pentru o nouă tură de ceapă.

In mai, începem deja să ne bucurăm de roadele din propria grădină

Răsadurile vor da roade după 50 - 60 de zile, de aceea este important să le udați măcar o dată pe săptămână. În acest interval, e nevoie să le prășiți de două ori, ca pământul să fie mai afânat. Controlați bine plantele, ca să nu apară paraziți, purici, fluturi, muște. Puteți folosi tratamente chimice împotriva lor sau, pur și simplu, cele naturale, maceratul de compost, maceratul de urzică etc. Un truc care dă rezultate bune este asocierea plantelor aromatice cu culturile de legume, pentru a ține dăunătorii la distanță. Busuiocul merge de minune cu roșiile, cimbrul cu varza. De asemenea, puteți planta ardei iute în apropierea verzei, ca să descurajați fluturii. Usturoiul este benefic în livadă, iar crăițele și gălbenelele protejează aproape toate culturile.

În mai, orice grădină devine un paradis

Roșiile se copilesc și se leagă la finele lunii, odată ce încep să crească tot mai mari, pentru a avea sprijin. Este bine să ajutați castraveții să urce, la fel și fasolea, mazărea, dovlecii. Astfel, vor avea o expunere mai bună la soare, se vor coace mai ușor și vor fi mai dulci.

Primăvara pregătim viitoarele recolte cu semințe și răsaduriÎn aprilie, primăvara devine stăpână peste grădini și balcoane, împodobindu-le cu flori, plante și multă veselie.

Pe la blocuri, plante noi

Tot acum, e ultima șansă să înființați o mică grădină de legume pe balcon. Nu uitați de roșii cherry, plante aromatice, dar puteți încerca și ceapă, ardei iute sau salată în jardiniere. Veți avea la îndemână în permanență câteva legume proaspete.

În jardiniere sau ghivece agățătoare, legumele de pe balcon ne oferă o alternativă delicioasă pentru utilizarea spațiului, oricât de mic

Tot pentru balcon, se pot planta flori: mușcate, crăițe, petunia și alte flori curgătoare.Melisa (lămâița) vă va ajuta să țineți insectele departe.

Lecturi suplimentare

Publimix folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora.Accept