Cum să-ți faci grădina LUNĂ... de lună

Agricultură Publimix

FEBRUARIE

A trecut deja prima lună din an și ne pregătim, ușor, de primăvară. Facem planurile pentru grădinile de legume, cea de flori, protejăm livada și pregătim balconul pentru flori și plante.

Chiar dacă februarie este considerată lună de iarnă, sunt destule lucruri de făcut și luna aceasta. Pregătirile pentru grădină pot începe deja, chiar dacă avem o mică zonă de legume, livadă, vie sau numai câteva plante pe balcon. Acum e momentul în care cumpărăm semințele sau le verificăm pe cele pe care le avem deja recoltate.

Plante universale pe care le mâncăm cu toțiiExistă anumite culturi care sunt consumate peste tot în lume și intră în alcătuirea meniurilor din orice țară

În grădină:

Semințele foarte micuțe, cum sunt cele de morcov, e indicat să fie presărate manual, în șanțuri special făcute în sol.

Livada:

Cu toate că au existat multe controverse pe această temă, nu s-a dovedit științific că văruirea pomilor ar fi nocivă. Majoritatea pomicultorilor sunt de părere că tratamentul are rol dezinfectant și ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței. Prin văruire, se distrug ouăle de insecte şi paraziții, se împiedică dezvoltarea mușchilor şi a lichenilor pe trunchiuri și se asigură protecție solară. În plus, conferă livezii un aspect îngrijit, alături de tăierile corect făcute.

Vie

E bine să alegeți butași selecționați, de la furnizori autorizați. Gropile pentru plantarea viei trebuie să fie de 50 x 50 cm. În centrul gropii, se face un mușuroi de pământ pe care se așează butașul, cu rădăcinile răsfirate. Înainte de plantare, rădăcinile și tulpina se fasonează prin scurtarea codiței la 3-4 ochi și rădăcinilor bazale la 8 – 10 cm. Butașul se ține într-un amestec de gunoi de grajd, pământ și apă, după care se introduce în groapă. Se acoperă un sfert de groapă cu pământ și se tasează bine. Se adaugă 5 kg de mraniță, se udă cu 5-10 litri de apă, în funcție de umiditatea solului, se completează cu pământ până sus. Fără a se tasa prea tare.

Agricultura și influența ei în viața oamenilorAgricultura s-a schimbat enorm de-a lungul istoriei, prin inventarea de noi utilaje și produse a câștigat în cantitate, dar a pierdut în calitate

Grădina ornamentală

Dacă doriți să mutați ghioceii în alte părți ale grădinii, acum e momentul, pentru că cel mai bine se prind când sunt încă verzi și au frunze. Divizați cu grijă grupurile de bulbi având grijă să nu distrugeți rădăcinile. Cel mai bine se plantează bulbii individual, cu 2,5-3 cm între ei.

Apartament și balcon

Există foarte multe plante care pot fi crescute ușor într-un apartament: pătrunjel, coriandru, busuioc, tarhon, cimbru, rozmarin, chives, oregano, mărar, mentă. Conferă avantajul de a avea mereu verdețuri proaspete sau de a putea face cadouri aromate prietenilor.

Alte lucrări în grădină

Spor la grădinărit!

Spor la treabă!

Lecturi suplimentare

Publimix folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora.Accept