Cele mai cultivate plante de pe glob

AgriculturăMonica

Cultura ține de foame

Rețetele și felurile de mâncare din lumea întreagă sunt incredbil de diverse și totuși, materia primă este, în linii mari, aceeași. Există anumite soiuri de plante care stau la baza meniurilor gustate și apreciate de noi toți. Porumb, orez, grâu sunt doar câteva din ingredientele cu care ne hrănim zilnic. Care sunt, așadar, cele mai cultivate plante din lume?

Igname (plantă exotică cu tuberculi foarte mari, bogați în amidon și comestibili)

Producție anuală: peste 50 de milioane de tone

Majoritatea producției de igname provine din Africa Cenrală și de Vest, Nigeria fiind, de departe, cel mai mare cultivator din lume. Aceste plante sunt cultivate pe aproximativ 5 milioane de hectare, în peste 40 de țări tropicale și subtropicale. Recolta de igname este cea mai timpurie din an și dă startul unor festivaluri pe tot teritoriul continentului african. Rădăcinile comestibile sunt recoltate manual și pot fi mai lungi de 1,50 m. În afară de potasiu, vitamina B6 și vitamina C, ignamele au o valoare nutritivă scăzută, cu conținut mic de proteine, ceea ce înseamnă că trebuie să fie completate cu alte alimente.

Sorg

Producție anuală: peste 60 de milioane de tone

Sorgul este pe locul 5 în topul celor mai importante cereale de pe glob. Este rezistent la secetă și la căldură, fiind o cultură importantă în zonele aride, unde nu există suficientă umiditate pentru culturile normale de cereale. Deși consumul de sorg a mai scăzut în Africa, mai ales în orașe, el este în continuare folosit pentru obținerea unor siropuri și băuturi alcoolice, ca furaj pentru animale și în producerea de biocombustibil.

Cartofi dulci

Producție anuală: peste 110 milioane de tone

La fel ca și rudele lor mai cunoscute și mai puțin dulci și aceștia provin de pe continentul american, mai precis, din America de Sud. La fel ca și produsele electronice, cea mai mare parte a producției de cartofi dulci provine azi din China. Legătura lor cu cartofii clasici e destul de îndepărtată fiind, mai degrabă, confundați cu ignamele. Spre deosebire de ele, însă, cartofii dulci reprezintă o sursă importantă de proteine, vitamina A și C, fier și calciu. Cresc în mare armonie cu mediul înconjurător, neavând mulți dăunători, fac inutilă folosirea pesticidelor

Soia

Producție anuală: peste 230 de milioane de tone

Soia e un produs policalificat - aliment extrem de hrănitor pentru oameni, cu conținut ridicat de aminoacizi, proteine și grăsimi vegetale și îngrășământ natural pentru sol. Produce o cantitate de proteine de două ori mai mare decât orice altă cultură vegetală, cultivată pe o suprafață similară. Oferta este cu mult depășită de cerere pentru acest energizant natural.

Manioc

Producție anuală: peste 230 de milioane de tone

Importanța maniocului în Africa și America de Sud nu poate fi subestimată. Fiind extrem de rezistentă la secetă, adaptată la soluri sărace, maniocul este colacul de salvare de la înfometare pentru multe zone în care veniturile populației sunt foarte mici sau chiar lipsesc cu desăvârșire. Cei care sunt obișnuiți să consume manioc știu că rădăcinile și frunzele trebuie gătite, pentru a elimina toxinele pe care planta le conține.

Cartofi

Producție anuală: peste 300 de milioane de tone

Cartofii sunt pe primul loc în topul culturilor care nu intră în categoria cerealelor. Originari din zona Anzilor, au fost prezentați europenilor de către spanioli, în secolul al XVI-lea și au înregistrat un succes total, urcând vertiginos în topuri și meniuri. Din nou, China a preluat problema și a devenit cel mai mare producător de cartofi la nivel mondial.

Orez

Producție anuală: peste 680 de milioane de tone

Din perspectiva alimentației umane, orezul e chiar mai important decât porumbul. Deși cantitatea de porumb cultivată este mai mare, acesta mai este folosit și în alte scopuri. Orezul reprezintă o cincime din totalul caloriilor consumate de oameni. Este, de asemenea, și cea mai „setoasă” cultură: se spune că fermierii au nevoie de 2.000 de litri de apă, pentru a obține un kilogram de orez.

Grâu

Producție anuală: peste 680 de milioane de tone

Grâul acoperă cea mai mare suprafață cultivată dintre toate soiurile de plante de pe planetă. E o cultură anuală, care se simte bine într-un climat ceva mai rece decât preferă orezul și porumbul. Reprezintă cea mai importantă sursă de proteină vegetală pentru oamenii din întreaga lume.

Porumb

Producție anuală: peste 800 de milioane de tone

Este pe primul loc între cereale, în privința cantităților produse. Constituie un ingredient esențial în alimentația multor popoare, de pe toate continentele, fiind o sursă importantă de carbohidrați, proteine, fier, vitamina B și minerale. Pe lângă rolul nutritiv, este din ce în ce mai mult folosit la obținerea etanolului.

Referințe:

businessinsider.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept