Agricultura acvaponică se simte ca peștele în apă

AgriculturăAdrian S.

Peștele, cel mai bun prieten al plantelor

O apariție mai nouă și mai neobișnuită în domeniul producției agricole este agricultura acvaponică. Numele este impresionant, dar la fel sunt și oportunitățile pe care le deschide. Fermierii care aleg acest domeniu fascinant pot să crească în același timp și plante și animale, mai precis pește (acvacultură) și legume, folosind același sistem de recirculare și de reciclare al apei.

Succesiunea logică și firească a acestui proces simplu din agricultura acvaponică este următoarea: peștii primesc apă proaspătă și hrană pentru a se dezvolta, ei eliminând fecale și deșeuri organice rezultate din procesul de hrănire. Apa este tratată cu microbi și bacterii benefice care transformă deșeurile în nutrienți pentru plante, iar apoi este trecută în sistemul de hidrocultură. Aici apa este utilizată de plante, care consumă substanțele nutritive și apoi se umple cu deșeuri vegetale. Consumarea nutrienților de către legumele aflate în straturi, face ca apa să devină iarași utilizabilă pentru pești și să fie pompată în bazinul acestora.

Un astfel de sistem, numit acvaponic, funcționează continuu pe baza reciclării apei între cele două destinații, permițând scăderea utilizării de îngrășăminte.

Un circuit BIO-logic

Agricultura acvaponică prezintă următoarele avantaje: producția deșeurilor este minimizată în ambele secțiuni (cea de acvacultură și în cea de agricultură pe apă), plantele pot fi cultivate și în zonele secetoase, plantele cresc în bazine pe un pat de pietriș cu rădăcinile în apă, deci sistemul poate fi implementat în orice fel de mediu și, nu în ultimul rând, este eliminată dependența de îngrășăminte și pesticide pentru cultivarea legumelor.

Putem spune, de asemenea, că produsele obținute sunt bio, sistemul nu permite utilizarea de pesticide, erbicide sau îngrășăminte chimice care ar cauza în scurt timp moartea peștilor. Chiar și pesticidele organice aprobate sunt toxice și pot ucide peștele, de aceea putem fi liniștiți cu privire la beneficiile pentru om a acestor produse bio din fermele acvaponice.

Cele mai populare tipuri de pești care sunt crescuți în ferme de acest tip sunt: bibanul de argint, somnul sau somnul tandanus, tilapia, barramundi, codul Murray și bibanul Jade. Plantele care se pot cultiva în acest regim sunt următoarele: legumele cu frunze verzi (salata, spanacul, varza chinezească), ardeiul gras, fasolea, mazărea, năsturelul, ridichile, căpșunile, ceapa, napii, păstârnacul, cartofii dulci, ierburi aromate ( busuiocul, cresonul ), trandafirul, pepenele galben și altele.

Un aspect foarte important demn de menționat pentru agricultura acvaponică, este că producția de legume e de 8 ori mai bună decât în condiții normale pe aceeași suprafață iar legumele au un gust natural, fiind mai aromate și mult mai gustoase.

Referințe: http://agricultura-acvaponica.blogspot.de/p/agricultura-acvaponica.html

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept