1456: Iancu de Hunedoara l-a oprit pe Mahomed Cuceritorul la Belgrad
Pofta Cuceritorului, pusă-n cui de Iancu

Pe 29 mai 1453, simbolul creştinităţii orientale, Constantinopulul, a căzut în mâinile turcilor după un asalt condus de Mahomed al II-lea, căruia, acest mare succes militar, i-a adus renumele de Cuceritorul. Bizanţul a devenit imediat reşedinţa sultanului, fiind transformat în capitală a Imperiului Otoman. Însă tânărul conducător nu s-a mulţumit cu izbânda obţinută pe meterezele oraşului fondat de împăratul Constantin cel Mare în anul 330. Mahomed al II-lea avea de gând să cucerească Europa, astfel că şi-a îndreptat atenţia şi oştirea înspre bătrânul continent. La mijlocul secolului al XV-lea, mai bine de jumătate din Peninsula Balcanică se afla în stăpânirea musulmanilor, dar Nordul se afla încă sub stăpânirea creştinilor.

Iancu la arme!

Vești bune

Campionatul Mondial de Fotbal: Mexic 1986 Sport BIS pentru Mexic În iunie 1974, FIFA a hotărât ca ediţia cu numărul 13 a C.M. să se desfăşoare în Columbia. A fost cu ghinion, pentru că în noiembrie 1982, sud-americanii au anunţat că nu pot organiza turneul final din cauza situaţiei financiare grele cu care se confrunta statul. Pentru prima şi, până acum, singura dată în istorie, forul mondial a fost nevoit să găsească un înlocuitor. Astfel, la 20 mai 1983, Mexicul a fost ales să găzduiască o nouă ediţie, fiind preferat în dauna Canadei şi a Statelor Unite. Dar au fost emoţii şi în privinţa noii alegeri, pentru că în septembrie 1985, ţara din America Centrală a fost zguduită de un puternic cutremur, care a lăsat în urmă 25.000 de victime şi serioase pagube materiale. Până la urmă, Mexicul a depăşit toate greutăţile şi a devenit prima naţiune care a găzduit de două ori Cupa Mondială. Şi asta, în decursul a doar 16 ani.

Bob Dylan - Suflare în vânt Artă și cultură Bob cu bob despre Dylan De Bob Dylan auzisem încă din frageda-mi copilărie, căci melodiile sale răsunau adesea în casă, iar cu trecerea timpului au ajuns chiar să îmi placă. Cu toate acestea, simt că România (încă) nu l-a îmbrățișat cum trebuie, căci sunt mulți cei care nu au auzit de maestru, ceea ce nu poate fi decât trist. Când Suflare în vânt a câștigat prestigiosul premiu Nobel pentru literatură, în anul 2016, nu mă pasiona nicidecum poezia – o găseam plictisitoare și credeam că e o pierdere de timp. Muulte s-au schimbat de-atunci!

Campionatul Mondial de Fotbal: Spania 1982 Sport Hola - España! 109 de selecţionate s-au înscris în preliminariile celui de-al 12-lea Campionat Mondial de fotbal. Dar, de această dată, şansele de a ajunge la turneul final au crescut. Preşedintele FIFA, brazilianul Joao Havelange, a mărit numărul de participante, de la 16, la 24. În aceste condiţii, repartizarea locurilor s-a făcut astfel: 14 – Europa, 4 – America de Sud, 2 – America Centrală şi de Nord, 2 – Africa şi 2 – Asia şi Oceania!Spania ’82 a fost ocazia potrivită pentru ca nu mai puţin de cinci echipe naţionale să-şi facă apariţia în premieră la un campionat mondial. E vorba de Algeria, Kuwait, Honduras, Camerun şi Noua Zeelandă. Iată şi celelalte competitoare... Spania (ţara gazdă), Argentina (campioana en-titre), Brazilia, Italia, RF Germania, Anglia, Austria, URSS, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, Belgia, Scoţia, Irlanda de Nord, Franţa, Chile, Peru şi El Salvador.

ȘTIAI CĂ...

Și la delfini se strigă catalogul?

Oamenii de știință au găsit dovezi că delfinii se strigă pe nume. Pentru fiecare membru al familiei se utilizează un fel de fluierat specific, iar cel chemat răspunde când aude acel sunet.

folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Ascundeți | Detalii