19 iulie 2014

O instanță din Florida acordă despăgubiri de 23 de miliarde de dolari pentru decesul unui fumător

Sănătate și frumusețeMonica

Tutunul dăunează grav...

O instanță de judecată din Florida a obligat compania R.J. Reynolds Tobacco Co., cea de-a doua mare producătoare de țigări din Statele Unite, să plătească daune în valoare de 23,6 miliarde de dolari, în cazul procesului intentat de văduva unui fumător care murise de cancer la plămâni în 1996.

În Florida au fost deschise numeroase asemenea procese, ca urmare a unei sentințe pronunțate de Curtea Supremă în 2006, care acorda despăgubiri de 145 de miliarde. Prin respectiva decizie se arăta că fumătorii sau familiile lor trebuie doar să dovedească dependența față de tutun și faptul că boala sau decesul au fost provocate de fumat.

Tutunul omoară anual peste 6 milioane de fumătoriFumatul este un viciu ale cărui avantaje nu au fost dovedite, cu consecințe negative despre care există nenumărate dovezi. 31 mai e un moment bun pentru a renunța la tutun.

Dreptate la nivel înalt

În 2013, Înalta Curte din Florida a reconfirmat deciziile anterioare cu privire la daunele acordate fumătorilor. Celor afectați de acesti viciu, într-o formă sau alta, li se facilita, astfel, intentarea unor procese prin care să companiile producătoare de țigări să plătească pentru comercializarea unor produse care afectează în mod direct sănătatea și pentru faptul că nu avertizează deschis oamenii despre riscurile consumului de tutun.

Cynthia Robinson a dat în judecată compania în anul 2008, solicitând despăgubiri pentru moartea soțului ei, Michael Johnson. Acesta decedase în 1996, din cauza unui cancer pulmonar, iar văduva a prezentat dovezi în sprijinul afirmației că boala a fost provocată de fumat. Principalele acuzații aduse RJ Reynolds Tobacco Company au vizat faptul că producătorii nu au informat corect publicul cu privire la pericolul dependenței de nicotină și că fumatul poate conduce la apariția cancerului pulmonar. Michael Johnson a început să fumeze când avea 13 ani și a murit la 36 de ani.

Doamna Robinson a dat individual în judecată compania, în numele soțului său, iar avocatul care a reprezentat-o a afirmat că daunele acordate au reprezentat un record pentru un asemenea tip de proces.

Jurații au vrut să avertizeze ferm că producătorii de țigări nu mai pot continua să mintă cetățenii și oficialitățile cu privire la potențialul de dependență și la chimicalele ucigașe din produsele pe care le pun în vânzare” a afirmat avocatul Christopher Chestnut.

Vice-președintele companiei Reynolds, a privit lucrurile din cealaltă perspectivă susținând că „daunele sunt exagerate și depășesc cadrul legal constituțional. Acest verdict este nerezonabil și incorect și nu are legătură cu dovezile prezentate. Vom face apel și vom lupta împotriva acestei decizii”.

Obiectivul principal al procesului, conform avocatului doamnei Robinson, a fost acela de a opri companiile de țigări să aleagă drept public-țintă copiii și tinerii, pentru campaniile lor publicitare. „Chiar dacă nu primim niciun cent, e în regulă, atâta timp cât putem face o diferență și salvăm câteva vieți”.

Compania de țigări, la foc automat

Verdictul a picat ca un trăznet, în aceeași săptămână în care Reynolds American Inc., care deține R.J. Reynolds Tobacco Company, a anunțat achiziționarea Lorillard Tobacco Co. Compania proaspăt cumpărată deținea locul al treilea în topul producătorilor americani de țigări și reprezenta o afacere în valoare de 25 de miliarde de dolari. Fuziunea ar fi creat un mamut, depășit în SUA doar de Altria Group Inc., cei care produc Marlboro și dețin Philip Morris USA Inc., cu sediul în Richmond, Virginia.

Un alt avocat specializat în lupta cu producătorii de țigări, Scott P. Schlesinger, afirma: „Prefer să văd industria tutunului pedepsită să plătească daune de 24 de miliarde, decât să știu că au cheltuit 25 de milarde, pentru a-și consolida puterea”. În cazurile pe care le-a avut, acesta a câștigat despăgubiri care variau de la câteva milioane până la 75 de milioane, dar spune că verditul în cazul Robinson este o sursă de inspirație pentru toți cei care duc această bătălie.

Admir procedura în acest caz, pentru că i-au lăsat pe jurați să vorbească, fără a le impune restricții. Nouă ne-a fost teamă să cerem sume mai mari, dar acum vom reconsidera viitoarele solicitări”.

Fumat... amendat

În luna iunie a aceluiași an, Curtea Supremă a Statelor Unite, a respins apelurile depuse de companiile de țigări, în dosare în care daunele cerute atingeau sume de peste 70 de milioane de dolari, doar în statul Florida. Reynolds, Philip Morris și Lorillard ceruseră revizuirea cazurilor în care fumătorii solicitaseră sume foarte mari ca despăgubire, fără să fi adus dovezi solide că firmele ar fi vândut produse dăunătoare sau că ar fi ascuns consecințele pe care consumul acestor produse le poate avea.

Și alte instanțe din Florida au aplicat același tratament usturător companiilor producătoare de țigări, prin acordarea unor daune de zeci de milioane de dolari. Jurații din Fort Lauderdale au obligat compania Reynolds la plata unor despăgubiri de 37,5 milioane, pentru familia unei fumătoare care murise la 38 de ani de cancer pulmonar, în 1995. Reprezentanții legali ai firmei de țigarete contraatacă, susținând că femeia cunoștea riscurile, deoarece pachetele aveau deja avertismente inscripționate. Partea adversă demonstra că adolescenții - așa cum fusese și persoana în cauză atunci când se apucase - sunt foarte vulnerabili la campaniile publicitare care promovează acest obicei.

Pentru a dovedi că justiția americană este decisă să lupte cu toate armele din dotare împotriva industriei produselor din tutun, curțile de apel au menținut sentințele inițiale, care obligau companiile de țigări să plătească daune de zeci de milioane de dolari.

În luna septembrie, a aceluiași an, o altă curte de apel din Florida a menținut suma pronunțată anterior de instanță - 25 de milioane de dolari - pe care compania Lorillard urma să îi plătească lui Dorothy Alexander, al cărei soț murise în 1996, tot de cancer pulmonar. Și acestea sunt doar câteva din lungul șir al sentințelor care au fost menținute și puse în executare pe întreg teritoriul Statelor Unite, arătând că justiția își poate exercita menirea, aceea de a ocroti viața și de a apăra dreptatea, în ciuda presiunilor și intereselor economice puse în joc.

Asta pentru că vorbim, într-adevăr, de o problemă gravă de sănătate publică. Un studiu recent, realizat în Australia și publicat în jurnalul BMC Medicine, efectuat pe un eșantion de aproximativ 200.000 de persoane, a arătat că fumătorii prezintă un risc de deces de trei ori mai mare comparativ cu cei care nu au fumat niciodată. Două treimi dintre fumători mor din cauza acestui obicei, iar fumatul le scurtează viața, în medie, cu zece ani.

10 țigări pe zi dublează riscul de deces, iar 20 de țigări zilnic cresc riscul de 5 ori. Vestea bună, totuși, este că renunțarea la fumat aduce beneficii clare și durabile în privința sănătății. În cazul celor care se lasă de fumat până la vârsta de 45 de ani, creșterea riscului de deces este diminuată aproape complet.

Referințe:

theglobeandmail.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept